Nassau, 5 februarie 2003
Unul dintre cele mai vechi mituri ale umanităţii este cel al continentului înghiţit de valurile mării. După cum credeau grecii din antichitate, Atlantida era o insulă idilică, condusă de cinci perechi de gemeni, fiii zeului Poseidon, regele mărilor. În această insulă de vis, toate artele, ştiinţele şi cultura fuseseră aduse la apogeul lor. Însă, din nefericire şi datorită orgoliului locuitorilor, acum câteva mii de ani, un cutremur gigantic a făcut să dispară orice urmă a acestei ţări minunate.
Ceea ce nu a împiedicat timp de 2000 ani, începând cu Platon, nenumăraţi filozofi, scriitori sau aventurieri să caute urmele acestei insule sau să dea tot felul de explicaţii privind cauzele dispariţiei sau locul unde ea s’ar fi putut găsi. Între altii, Jules Verne, în celebrul său roman „20 000 leghe sub mări”, descrie ruinele ascunse în fundul oceanului şi regăsite de căpitanul Nemo, în timpul călătoriei sale cu primul submarin conceput şi realizat de un om.
Dar astăzi, amatorul de iluzii istorice nu mai are nevoie să viseze în camera lui. Pentru că o nouă „Atlantidă” a fost construită la Nassau, în insulele Bahamas.
Nave vechi si noi in portul Nassau
Pentru a o realiza însă, Sol Kerzner, extravagantul proprietar sud-african, de origine rusă, al complexelor hoteliere „Sun City” şi „Lost City” din Africa de Sud, a trebuit să investească 255 milioane de dolari. Ansamblul turistic „Atlantis”, care se găseşte pe „Paradise Island”, se compune din două hoteluri, un cazinou şi un centru de jocuri acvatice, demn de superproducţiile hollywoodiene, gen „Indiana Jones”, la care s’au adăugat alte 480 milioane de dolari cheltuiţi pentru construirea unui parc tematic inspirat de legenda Atlantidei.
Bijuteria Cartier din hotelul Atlantis aminteste ca familia regala a Romaniei i-a fost un client fidel
Punctul culminant al vizitei este enormul acvariu în care trăiesc mai bine de 50 000 peşti, din peste două sute de specii diferite, care înoată în 42 milioane litri de apă de mare.
Nici senzaţiile tari nu lipsesc ! Pentru că cinci tobogane uriaşe permit vizitatorului să plonjeze la verticală din vârful unei piramide maya – copie conformă a celei din Yucatan – în bazinul cu rechini, douăzeci de metri mai jos !
Sau să se simtă ca în inima mediului acvatic, când se trezeşte în faţa unui zid de sticlă de 21 metri, la numai câţiva centimetri de Bubble, imensa „manta raya”, care cântăreşte 115 Kilograme şi măsoară 2,40 metri în lărgime. Este de altfel singura vietate din această specie şi cu aceste dimensiuni trăind în captivitate, în afara unui alt exemplar care se găseşte în Japonia.
Numai cativa centimetri te despart de abisurile oceanului.... artificial
Într’alt loc, ajunge să baţi cu unghia în zidul de sticlă pentru ca să vezi alergând ca la comandă vreo zece murene verzi, ieşind din amforele sau grotele unde se ascundeau.
Pentru a hrăni toată această armată de înfometaţi, sute de kilograme de „mâncăruri” sunt pregătite în fiecare zi, între care aproape 400 kilograme de peşte. Pentru că fiecare specie are „meniul” ei, completat cu vitamine şi săruri minerale, menite să îi asigure creşterea şi, eventual, proliferarea. Aşa se face că, deşi în general animalele se înmulţesc rareori în captivitate, la „Atlantis”, aproape în fiecare zi, se înregistrează una sau mai multe naşteri. Şi nu numai printre rechini sau murene, dar şi la piranha, languste, ţestoase sau meduze.
Toată această lume probabil că n’ar exista dacă nenumărate vase de croazieră n’ar fi programat escala de la Nassau, în cadrul circuitului insulelor Bahamas.
Acum vreo douăzeci de ani, când moda era să faci croaziere pe mici vase cu pânze de maximum douăzeci de metri, cei care călătoreau pe vasele mari, pacheboturi de linie sau de plăcere, erau priviţi ca nişte „dinozauri”. Însă moda s-a schimbat.
„Trebuie să fii sportiv !”, este sloganul zilei.
Aşa că fabricanţii de voiaje au găsit noi soluţii pentru a atrage clientela. Vasele de croazieră de azi sunt amenajate pentru orice sport care poate fi practicat la sol : jogging, săli de gimnastică, tenis, mini-golf etc. Ca să nu mai vorbim de toate sporturile nautice, care pot fi practicate la bord sau în timpul escalelor.
Iar pentru alte categorii de pasageri sunt oferite jocuri de societate, de cărţi, filme sau spectacole. Ba chiar unul dintre vapoare, proprietatea societătii „Walt Disney”, propune o croazieră pe o insulă ce îi aparţine, amenajată în totalitate ca un parc de atracţii, tip „Mickey Mouse”.
Ideea de bază este de a oferi fiecăruia activitatea pe care şi-o doreşte, în aşa fel încât familiile să vină „au grand complet”, de la bunici până la bebeluşi.
De unde o nouă modă ca bunicii să ofere copiilor şi nepoţilor o croazieră, cu ocazia unui eveniment familial (aniversare, reuniune de familie etc).
În acest fel, bunicii au ocazia să’şi vadă copiii şi nepoţii în timpul vacanţei, suprimând tendinţa naturală a acestora de a se îndepărta de coconul familial. Iar copiii sunt fericiţi, pentru că… bunicii plătesc !
Însă pentru ca toată această lume să’şi poată găsi un centru de interes, vaporul trebuie să devină un adevărat oraş plutitor.
Într’adevăr, astăzi vapoarele de croazieră sunt adevăraţi „zgârie nori”, cu mai bine de zece etaje, cu o lungime de 300 metri şi un deplasament de 50 000 tone. Pe aceste vase călătoresc vreo 2500 pasageri, iar cu echipaj cu tot se ajunge la peste 3500 persoane. În porturile de pe coastele Floridei, la Miami, Fort Lauderdale, Tampa sau Cap Canaveral, de unde pleacă majoritatea croazierelor în direcţia Caraibelor, în unele zile se pot număra până la 15 sau 20 din acesti monştri.
Iar la Nassau, în fiecare sâmbătă, ziua tradiţională a escalelor pacheboturilor, se revarsă asupra oraşului mai bine de 8000 de turişti din toate colţurile lumii, dar mai ales din Statele Unite şi Canada.
Aşa se face că, plimbându-mă prin hotelul „Atlantis”, am avut ocazia să aud un grup de tineri care vorbeau româneşte şi să fac cunoştinţă cu Lucian M.
Lucian are 26 de ani şi e originar din Braşov.
Acolo a studiat la Facultatea de Mecanică din Universitatea „Transilvania”. Tot în timpul facultăţii a făcut parte din mişcarea studenţească, încercând să obţină recunoaşterea drepturilor studenţilor. De aceea, în familie toţi considerau că e un „răzvrătit”.
În timpul studiilor a lucrat în diferite locuri, ca să câştige un ban. Între altele, a fost şi cameraman la postul de televiziune local R.T. Braşov, mulţumită căruia a şi colindat prin diferite locuri din ţară, precum Beiuş, Brad, Peştera Urşilor.
Tot aşa a cunoscut şi oameni care lucrau „pe barcă”, şi a aflat că la Braşov există o societate numită „Job Selection”, care se ocupă cu contractarea personalului pentru vapoarele de croazieră.
Mai întâi s’a pregătit cu un prieten „maître d’hôtel” de la hotelul Carpaţi şi, pe urmă, profitând de faptul că o rupea în engleză, franceză şi italiană, s’a prezentat la interviu pentru postul de „butler”.
Aşa că din anul 2000 lucrează „pe barcă”, adică pe vapoarele companiei CELEBRITY : MERCURY, CENTURY, FANTESY, MILLENIUM etc. În paralel a trecut examenele ultimului an de inginerie şi acum pregăteşte lucrarea de diplomă. Pentru că în general sezonul este de nouă luni, după care urmează două sau trei luni de vacanţă. Biletul de întoarcere în ţară este plătit de firmă şi, în funcţie de nevoile de personal, poate fi valabil între 7 şi 12 săptămâni.
Remuneraţia este organizată după sistemul „tipping”, adică un fix de numai 50 dolari pe lună, însă bacşişurile pot ajunge la 2500 sau 3000 dolari pe lună. Aşa că Lucian are interes să fie cât mai amabil şi mai surâzător !
Pe vasul lui mai sunt cinci „butleri”, patru indieni şi un român.
Fiecare „butler” se ocupă de zece cabine de lux, deci numai de cca. douăzeci de persoane. Însă trebuie să fie disponibil la orice oră din zi sau din noapte, atunci când un client îl sună pentru un serviciu. Avantajul este că, de multe ori, serveşte chiar şi personalităţi internaţionale, cum a fost şeful de cabinet al lui Berlusconi sau un ministru nigerian.
Lucian este departe de a fi singurul român de pe vasele de croazieră din Caraibe. Pe unul din vapoarele pe care a lucrat, din 990 de membri ai echipajului, 150 erau români. Pe vasul pe care lucrează acum, CENTURY, sunt 14 români, în cea mai mare parte ospătari.
De altfel în revista SKY, din luna ianuarie, a companiei aeriene DELTA, personajul descris de reporter pentru a ilustra croaziera companiei „CELEBRITY Cruises”, în insulele Bermude, este Valentin, un ospătar de 32 ani, originar din România.
„Beautifull ! Faboulous !” Valentin surâde tot timpul şi se exprimă astfel într’o engleză care aminteşte de limba sa maternă, româna”.
Pentru că, după cum spune reporterul, speranţa lui este ca mulţumită serviciului prestat turistul să petreacă „a very beautifull time”.
Şi, dacă se poate, să nu’l uite nici pe el la sfârşitul croazierei!
Adrian Irvin Rozei, Nassau, februarie 2003
—
NOTA:
*”We joined the navy,
To see the world,
And, what we see,
We saw the sea !”
„Am intrat în marină
Ca să vedem lumea
Şi tot ce-am văzut,
A fost marea !”
(Cuvintele refrenului cântat de Fred Astaire în celebrul film „Follow the fleet”)