Và place braga ?

Constanta, 22/05/2015

…daca, da…veniti cu mine la Constanta!

Dupa ce am mancat un crap prajit cu mujdei si mamaliga, stropit cu clasica Feteasca Regala, mi s-au propus insipidele clatite cu dulceata sau niste papanasi obscuri.

Am refuzat si am plecat in oras, in cautarea unui Internet cafe.

Pe drum am descoperit intersectia intre str. Stefan cel Mare cu bd. Tomis. Acolo, majoritatea magazinelor sunt simigerii, patiserii, cofetarii… in care ti se propune sa bei braga!

N-am mai intalnit asa ceva din anii ‘70, la Salonic. Drept care am consumat un pateu cu branza si stafide si un pahar de braga pentru suma exorbitanta de 4,50lei =1 Euro!

S-ar zice ca braga e un produs de consum curent la Constanta, pentru ca, la fiecare minut, un constantean se opreste si comanda un pahar din aceasta bautura. Insa adevaratii consumatori ai bauturii racoritoare, turcii dobrogeni, considera ca numai ei detin adevarata retzeta!

Asa am aflat ca « Nea Ahmet este omul care ştie adevărata savoare a bragăi şi care este înverşunat inamic al pseudo-bragăi servită azi la patiseriile din colţul străzii.

Asta este rahat bre, nu bragă. Dar rahat de hazna, nu lokum de care servim la muşterii”, mi-a spus în urmă cu câteva zile nea Ahmet la o cafeluţă tare într-una din tavernele constănţene.

Ahmet Iusein nu este ultimul bragagiu din Constanţa, ci unul dintre ultimii deţinători ai tainelor lichidului răcoritor din Mangalia. A fost adus la Constanţa de nepotul lui, Selim, pentru o vizită la rude, prilej de care am profitat pentru a mă întâlni cu un turc veritabil. »

Eu, ne fiind un specialist, dupa atatia ani de absenta, m-am multumit cu cea din coltz !

Mai complicat a fost cu Internet cafeul. Romanii avand toti telefoanele cele mai moderne, functioneaza in WI-FI in orice loc. Eu, un inapoiat de francez, am nevoie  de un “calculator”  (cum zic ei!). In fine, am gasit o sala excelenta, cu vreo 20 computere, care merg mai bine decat la Paris. Trebuie sa “consum” o ora de net… pt ca pretul e de 5 Lei! Pe urma…e progresiv!

…………………………………………………………………

Daniel din Connecticut scrie :

Vãd cã ai o adevãratã vacanţã la mare. Eu nu sunt amator de bragã, dar restul este foarte ademenitor. Da, am vãzut într-o statisticã cã România are unul din cele mai rapide Internet network din lume – mare surprizã, dar ai vãzut-o pe pielea ta.

Pe vremuri, era o îngheţatã “fistic” pe plajã cu totul de neiutat.

…………………………………………………………………….

Anca din Stockholm scrie :

Braga!!! Imi placea foarte mult, dar n-am mai baut de cand aveam 10 ani, de la Galati!!

Amintiri!!!

De la Constanta imi amintesc placintele dobrogene cu iaurt in loc de bautura, nu puteam sa rezist!!

One thought on “Và place braga ?

  1. Iubesc Braga Si pe bragagii de cand eram copil Si mergeam cu tata la Obor
    Rahat, sugiuc Si Braga. Un vis

Leave a Reply