Profitând de prezenţa unui şofer experimentat, antrenat pe drumurile pietroase ale Mexicului, am vizitat timp de două zile câteva monumente/locaţii de excepţie în vecinătatea casei noastre.
După cum majoritatea vizitatorilor regiunii nu ştiu şi nici nu vor să ştie, preferând să stea cu burta la soare, înghesuiţi ca sardelele pe plaje de o mare banalitate, adevăratele perle ale Languedocului se află « în munţi ».
De fapt, e vorba de coline de numai 600 sau 700 metri, dar care formează o zonă accidentată cu o atmosferă de vârf de munte, cu drumuri întortocheate, cu văi şi râpe « abisale », cu torente pietroase, parc-ai fi în… Himalaia ! Insă datorită altitudinii scăzute, întreaga zonă e acoperită de păduri, ori de foioase, ori de conifere, ba chiar, uneori, cu o vegetaţie… mediteraneană (cactuşi, agave, mimosa…)
Altă particularitate a regiunii este înalta ei spiritualitate. In mod straniu, ea a atras din vremurile cele mai îndepărtate ale antichităţii, tot soiul de religii, secte, mişcări revoluţionare şi revendicative… care au dus uneori la masacrarea locuitorilor (Catarii), excomunicarea lor de către Papă (Capestang), revoltele repetate (viticultorii în 1907) ş. a.m. d.
Chiar şi în ultimile decenii, s-au instalat aici Lanza del Vasto, cu « ashramul » său (L’Arche), o mânăstire ortodoxă română (La Dalmarie), un templu budist (Lérab Ling)… Iar la Lodève, ajunge să te plimbi câteva minute pe stradă şi vei întâlni tot soiul de hippy uitaţi din mai ’68, care vând obiecte de artizanat oriental fabricate de ei, învăluite de mirosul acru al mirodeniilor pe care le ard în ceşcuţe de porţelan sau bronz.
Insă monumentele istorice şi arhitecturale cele mai interesante sunt abaţiile care datează de sute, uneori aproape o mie, de ani.
Cum se explică această atracţie specială, un amestec de spiritualitate şi şarlatanism ? Greu de explicat ! Teoria mea, rezultat al contactelor industriale cu această zonă, este că prezenţa zăcămintelor de Uraniu din subsol a afectat, prin radiaţiile emise de-a lungul anilor, creierul locuitorilor, ceea ce se traduce prin manifestările stranii susmenţionate !
Recunosc că nu am văzut niciun studiu ştiinţific despre acest subiect. Poate că, însuşi acest sentiment al meu este rezultatul influenţei radioactivităţii solului, după mai bine de 30 ani de sejururi repetate în regiune.
In tot cazul, vă invit să constataţi « de visu » aceste fenomene, făcându-ne o vizită, cât de curând !
Adrian Irvin ROZEI, La Bastide Vieille, august 2016
PS. Am selecţionat, printre cele 20 « Sites d’exception en Languedoc » prezentarea celor pe care le-am vizitat în aceste două zile. Adaug un « puzzle » cu instantanee neconvenţionale capturate în vizitele noastre. S-ar mai putea adăuga vederi panoramice, peisaje montane, sate restaurate sau abandonate, vii ce se întind până la orizont sau parcele minuscule cu numai câţiva măslini sau smochini… Las însă plăcerea de a le descoperi fiecărui vizitator. Bonne route!
Cher Adrian,
je me permets de répondre en français, ce qui n’est sans doute pas dans la règle du jeu implicite.
Notre coeur de mineurs devrait nous incliner à considérer également le bassin du Salagou, qui est un concentré de richesses géologiques formant un paysage extraordinaire. Eduqués par des dinosaures, comment ne pas aller voir la dalle de la Lieude ? Et, en continuité, le cirque dolomitique de Mourèze.