Boulogne, 1/06/2020
…ar vrea să citească « Don Quijote » pe limba lor !
Urmare…
Odată terminată această operaţie, mi-a venit în minte o aventură… de acum 60 ani !
Pe la sfârşitul anilor ’50, am vizionat la Bucureşti un film care făcuse un mare succes pe ecranele europene.
Despre ce era vorba ?
Filmul « Si tous les gars du monde… », turnat de regizorul Christian-Jacque în 1956.
Subiectul ?
Pe o navă de pescuit din Concarneau, « Lutèce », care se află în mijlocul Marii Nordului, se descoperă că cei doisprezece marinari cad bolnavi unul după altul, puţin timp după ce au consumat șuncă avariată: suferă de botulism.
Radioul de bord fiind în pană, proprietarul Le Guellec, înainte de a suferi la rândul său efectele intoxicației, a avut timp să lanseze un apel de ajutor de la un emițător radio cu unde scurte.
Apelul este preluat de un radioamator; se formează un lanț de întrajutorare pentru a trimite vaccinuri la vaporul în pericol, în timp ce la bord ultimul grup de pescari valizi se ceartă. Sub ochii disperaţi ai tânărului elev-marinar Benj, Jos îl acuză pe Mohammed, musulman și singurul care nu a consumat conserva avariată, că i-a otrăvit.
Cu toate acestea, supraviețuirea echipajului va depinde numai de ei și vor trebui să învețe să formeze un corp comun pentru a menține capul și a urma instrucțiunile radio ale salvatorilor contactaţi.
Între timp, radioamatori din Franța și Germania, în miez de noapte, au reușit să organizeze trimiterea medicamentele de la Paris la Berlin: datorită abnegației unor însoțitori de zbor care au transgresat regulamentele şi a soldaților americani și sovietici care s-au aliat pentru a face ca prețiosul pachet să treacă granița dintre Berlinul de Vest și Berlinul de Est.
În curând medicamentele vor ajunge în Norvegia, de unde vor fi paraşutate pe vapor ...
Desigur că, rezultatul acestui lanţ uman, care a traversat câteva ţări de pe două continente, este salvarea marinarilor francezi.
Filmul, interpretat de mai multe vedete din cinematograful francez al epocii (Jean-Louis Trantignant, Andrex, André Valmy…) a fost distins cu trei dintre cele mai prestigioase premii mondiale destinate celei de-a « 7-ea arte »:
– Festivalul internaţional al filmului de la Karlovy Vary 1956 : Crystal Globe pentru Christian-Jaque,
– Festivalul de la San Sebastián 1956 : « Prix du meilleur scénario étranger » pentru Henri-Georges Clouzot et Christian-Jaque,
Muzica filmului, compusă de Georges Van Parys, pe versuri de Marcel Achard, a devenit imediat un « best seller », în interpretarea grupului « Les Compagnons de la chanson ».
Asemănarea între aventura noastră cu textul « Don Quijote », care a trecut prin două continente şi patru ţări, înainte de a ajunge înapoi în Spania « la beneficiar », mi s-a părut asemănătoare cu Odiseea filmului. Insă, fără să aibe caracterul de urgenţă şi tensiunea dramatică a acestuia !
Ne mai lipseşte doar… o muzică de succes !
O putem utiliza pe cea a musicalului « L’Homme de la Mancha » !
Pentru interpret… nu avem decât « dificultatea alegerii » printre atâţia artişti care au cântat-o, prin toate colţurile lumii !
Eu însă îl prefer totuşi pe Jacques Brel !
Adrian Irvin ROZEI
Boulogne, iunie 2020