S-a tras până în panzele Albei!

Președintele Băsescu a promis de multă vreme localnicilor din Alba-Iulia că le va face o vizită, cu atât mai mult cu cât ei l-au susţinut fără răgaz chiar dela începutul mandatului său.

Pe data de 1 Decembrie 2006, când această vizită ar fi îmbrăcat o formă excepţională datorită sărbătoririi celei de-a optzeci şi opta aniversări a Marii Uniri, diferite obligaţii oficiale l-au împiedicat să o realizeze.

Intre timp, nenumărate evenimente politice majore au avut loc in România.

Aşa se face că anunţul vizitei preşedintelui la Alba-Iulia, de curând reconfirmat in funcţia sa de către sufragiul universal, pe data de 2 iunie, căpăta din nou un caracter simbolic.

Data aceasta nu a fost aleasă la întâmplare pentru că ea marchează momentul cheie al manifestărilor intitulate ,,Zilele Municipiului Alba-Iulia’’, care s-au desfăşurat intre 1 şi 3 Iunie a.c.

Timp de trei zile au avut loc in oraş manifestaţii cultural-artistice extrem de variate precum: vernisajele câtorva expoziţii fotografice, istorice sau de artă, competiţii sportive de şah, handbal sau powerlifting, concerte de muzică uşoară, rock sau populară, jazz sau folk, spectacole de revistă şi umor, Târgul Meşterilor populari din Piaţa Unirii, precum şi tradiţionalele focuri de artificii care au încheiat sărbătoririle.

AUTOGRAF-BASESCU
Autograful presedintelui pentru cititorii nostri

Probabil că evenimentul cel mai original a fost ceremonialul Gărzii ,,Traseul celor trei fortificaţii’’ desfăşurat pe data de 2 iunie.

Deja, pe 31 mai şi-a făcut apariţia pe străzile oraşului, pentru prima oară, Patrula cetăţii, compusă din trei călăreţi, un toboşar şi un crainic, îmbrăcaţi in uniforme din secolul XVIII, invitând localnicii la manifestările Zilelor Municipiului.

In după-amiaza zilei de 2 iunie, detaşamentul Gărzii ,,Traseului celor trei fortificaţii’’ compusă din mai bine de douăzeci de membri, toţi îmbrăcaţi in costume de epocă şi înarmaţi cu săbii şi flinte ca in secolul XVIII, l-au primit in mod oficial pe preşedintele României, in cadrul istoric, recent restaurat, al bastioanelor stil Vauban.

Tot acolo fusese amenajată o berărie in care ospătari costumaţi şi cu peruci pudrate serveau specialităţi şi băuturi tradiţionale.

La sosirea preşedintelui Băsescu însoţit de Mircea Hava, primarul oraşului, şi de diferite personalităţi locale, Garda a prezentat onorul şi, in sunetele tobelor şi trâmbiţelor, au fost înălţate tricolorul şi drapelul oraşului Alba-Iulia.

basescu-rozei
Presedintele impreuna cu trimisul nostru special

Mai apoi, au fost trase două salve cu cele trei tunuri de epocă, aflate in incinta fortificaţiilor.

La a doua salva, o voce din public s’a ridicat, strigând:

,,Asta-i pentru cel de-al doilea mandat, Domnule preşedinte!’’

La care preşedintele a răspuns, cu un surâs maliţios:

,,Stai să-l gătăm mai întâi pe ăsta!’’

dela trimisul nostru special la Alba Iulia, Adrian Irvin Rozei, iunie 2007

Leave a Reply