Rugby la “Passages”

Boulogne, 1 decembrie 2015

« Les Passages » este un centru comercial aflat în inima orașului Boulogne-Billancourt, unde locuiesc de aproape 50 ani. Aici poți găsi, în afara câtorva restaurante sau patiserii, tot felul de magazine, ce vând de toate, haine, încălțăminte, cărți, filme, electrodomestice, alături de vreo șase săli de cinema… Așa se face că merg acolo, cu sau fără vreo treabă precisă, cam în fiecare săptămână.

Insă ieri am descoperit, chiar în mijlocul curții interioare, un nou stand, foarte original. Inconjurate de o decorație « à l’ancienne », care amintește momentele de glorie ale sportului cu balonul oval de la începutul secolului XX, câteva tarabe expun cămăși, tricouri, accesorii textile ce pot servi tot atât de bine pe un teren de sport, ca și în viața de toate zilele. Marca « Sports d’époque », prezentă în Franța și în Marea Britanie, fabrică, după metodele tradiționale, această îmbrăcăminte pe gustul sportivilor nostalgici.

Decorația standului nu putea, astfel, decât să-mi facă plăcere !

Acolo am descoperit că la Jocurile Olimpice din Franța, în 1924, la disciplina « Rugby » au participat trei echipe naționale: cea a Franței, a Statelor Unite și… a României.

România a pierdut cele două partide, iar Statele Unite, cu o echipă foarte atletică, au câștigat în finală cu 17 la 3.

Alt element al decorației care mi-a atras atenția, era afișul matchului de « Football Rugby » între echipele  « A. S. B. » (Asociația Sportivă din Béziers) și « Stade Piscénois » (cea din Pézenas), orașe în vecinătatea cărora avem casa.

Am discutat deci cu tânărul care se ocupă de vânzări la acest stand. Astfel, am descoperit câteva puncte comune care ne leagă.

Pierre-Louis Gautherin și-a făcut studiile superioare la École Polytechnique de la Université Paris-Sud, numită pe scurt « Polytech Paris-S ». Insă marea surpriză a fost când am aflat că Pierre-Louis a făcut un stagiu de trei luni…la Politehnica din București, în 2013 !  Și că subiectul ales trata despre știința polimerilor ; iar eu m-am ocupat, timp de 15 ani, de comercializarea polimerilor, prin toate colțurile lumii !

Mai mult ! Stagiul la București s-a derulat în laboratoarele de pe Calea Victoriei și la « Polizu », localuri unde mi-am ros fundul pantalonilor timp de trei ani, între 1964 și 1967.

Nu voi insista asupra părerii pozitive a studentului francez privind atmosfera și peisajul bucureștean. Astfel de comentarii nu sunt la modă !

Am vorbit însă cu Pierre-Louis despre rugbyul din România, el fiind și rugbyman !

Deocamdată, acest job este provizoriu, numai pentru o lună și jumătate, în așteptarea începerii tezei de doctorat pe care o va pregăti.

Intretimp, îi voi comunica acest text, pentru că Pierre-Louis poate citi în românește !

Adrian Irvin ROZEI

Boulogne, decembrie 2015

           

Leave a Reply