Republicare… cu Utagawa Kuniyoshi

La Bastide Vieille, 2/09/200

Cei care au avut curajul de a citi textul « De unde sare iepurele! » în întregime, au remarcat încă un mister legat de obiectele menţionate, rămas ne-elucidat de… patru decenii : numele autorului stampelor japoneze prezentând actori de teatru Kabuki !

Anul trecut, în vizită la Muzeul Bruckental din Sibiu, am remarcat banerele anunţând o expoziţie de stampe japoneze, legate de Festivalul de teatru care are loc, în fiecare an, în acest oraş:

Muzeul Național Brukenthal împreună cu avocatul colectionar George Șerban, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu îi invită pe sibieni la vernisajul expoziției de stampe Kabuki – teatrul japonez, ce va avea loc la Muzeul Național Brukenthal, Piața Mare, nr. 4, vineri 12 aprilie 2019, ora 13.

« Curatorul expoziției dr. Alexandru Constantin Chituță ne-a declarat: ”Această expoziție s-a născut din dorința de a explora și a prezenta iubitorilor de artă, un episod fascinant al culturii japoneze: arta ukiyo-e. În cadrul expoziției, ce va fi cuprinsă și în agenda Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, vor fi expuse circa 100 de stampe japoneze realizate in perioada secolelor 18 si 19, conținând imagini ale actorilor și scene de teatru kabuki din colecția avocatului George Șerban din București, un prieten al Muzeului Național Brukenthal.

Expozitia Şerban George la Sibiu…

Curatorul expoziției dr. Alexandru Constantin Chituță ne-a declarat: ”Această expoziție s-a născut din dorința de a explora și a prezenta iubitorilor de artă, un episod fascinant al culturii japoneze: arta ukiyo-e. În cadrul expoziției, ce va fi cuprinsă și în agenda Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, vor fi expuse circa 100 de stampe japoneze realizate in perioada secolelor 18 si 19, conținând imagini ale actorilor și scene de teatru kabuki din colecția avocatului George Șerban din București, un prieten al Muzeului Național Brukenthal.

Vor fi prezente in expozitie aproximativ 100 de lucrari apartinind celor mai importante scoli japoneze : Școala Torii, Școala Katsukawa active in secolul XVIII, artistii Buncho si Sharaku, activi in secolul 18, Școala Utagawa activa pe tot parcursul secolui 19. Si cei mai importanti artisti japonezi care au realizat stampe japoneze cu imagini de actori si scene de teatru Kabuki. Enumeram o parte dintre acestia: Torii Kiyonobu, Torii Kiyonaga, Torii Kiyoshige, Sharaku, Buncho, Suncho, Toyokuni I, Toyokuni III, Horoshige, Kuniyoshi, Kunichika, Chikanobu si Kunisada III. »

Desigur că nu puteam rata această ocazie !

Am vizitat expozitia.

Aici, o mare surpriză: am dat peste câteva stampe care semănau leit cu cele din casa noastră, în Languedoc!

Ele erau prezentate ca fiind opera celebrului artist:

Utagawa Kuniyoshi (歌川 国芳Utagawa Kuniyoshi?), născut 1 ianuarie 1797, decedat pe 14 aprilie 1861, «  l’un des derniers grands maîtres japonais de l’estampe  sur bois « ukiyo-e ».

Desigur că, în continuare, am încercat să aflu detalii despre acest artist. Astfel, am consultat nenumărate monografii, albume, biografii… despre maeştrii genului, în câteva dintre cele mai reputate biblioteci europene sau americane, în speranţa de a găsi EXACT stampele mele !

Dar, mai întâi, am căutat informaţii despre colecţionarul român menţionat în prezentare, despre care nu auzisem până atunci.

Astfel, am aflat că :

În colecția Șerban sunt peste o mie de stampe japoneze, creație a peste cincizeci de artiști a căror activitate se întinde pe mai bine de două secole. A fost o dragoste la prima vedere, recunoaște George Șerban (în 2018), o dragoste care a început acum doi ani și, spune proprietarul, a sporit cu vremea tot mai mult. De atunci a făcut tot posibilul să cumpere stampe de valoare, multe dintre ele de artiști celebri. A participat la licitații în toată lumea, vânând lucrări rare și importante pentru arta niponă. A trebuit să învețe mult și de unul singur pentru că în România nu mai există colecții de stampe japoneze. S-a calificat la locul de muncă, după cum spune. Și-a pus pe picioare o bibliotecă respectabilă cu cărți rare pe care cu greu le-ai putea găsi una lângă cealaltă în bibliotecile colecționarilor obișnuiți.

…şi la Bucureşti!

Acum, am înţeles că, dacă doresc să am confirmarea supoziţiei mele, privind autorul stampelor cu pricina, trebuie să-l consult pe colecţionarul roman.

Asta, pentru că, dacă ceri părerea unui « specialist » japonez, ai toate şansele… să nu-ţi răspundă, să răspundă « în dodii », să se facă… precum că n-a înţeles întrebarea etc.

Câteva experienţe, în acest domeniu, cu pictura franceză, sculptura italiană, tablouri ale unor artişti români reputaţi etc… m-au convins de această tristă realitate !

Rog, deci, pe iubiţii mei cititori, în cazul în care vor afla despre deschiderea   unei noi expoziţii a acestui remarcabil colecţionar,  să mi-o semnaleze.

Voi face tot posibilul pentru a-l contacta !

Vă mulţumesc cu anticipaţie !

 

                                                        Adrian Irvin ROZEI

                                             La Bastide Vieille, septembrie 2020

Leave a Reply