Sunt deja paisprezece ani de când “Asociaţia Dacia – Méditerranée” organizează în fiecare an “Întâlnirile Franco-Române în Mediterana”.
Activităţile culturale care se desfăşoară sub această denumire au loc la Sète sau în oraşele înconjurătoare de pe malul mării Mediterane timp de două săptămâni, de obicei în luna octombrie, şi au reunit de-a lungul existenţei lor zeci de artişti, scriitori, fotografi, muzicieni, dansatori, ba chiar şi sociologi, traducători sau specialişti ai gastronomiei. Paticipanţii sunt români veniţi tot atât de bine din România cât şi din Franţa sau alte ţări ale Europei, dar şi oameni de artă şi cultură occidentali, care au creat o legătură cu spaţiul mioritic.
Pentru cea de-a 14-a ediţie, “Întâlnirile” au îmbrăcat o formă originală. Anunţate încă de anul trecut sub titlul “Invitation au voyage”, manifestaţiile au încercat să facă oarecum bilanţul ediţiilor precedente, invitând participanţi ai ediţiilor anterioare, fără a structura ca de obicei programul în jurul unui subiect unic. Cu atât mai mult cu cât ele nu s-au desfăşurat ca alte dăţi la Sète şi în împrejurimi, ci… în România!
Locul ales, o excelentă localizare plină de greutatea emoţională a trecutului, a fost Memorialul “Mihai Eminescu” de la Ipoteşti, lângă Botoşani.
Acest loc de memorie foarte special, alături de casa natală a poetului naţional, prin structurile expoziţionale, de spectacol şi de reuniune aflate într-un parc împădurit de şase hectare, permitea realizarea unei preţioase unităţi de acţiune. Ea a uşurat trecerea rapidă dela o conferinţă despre gastronomie la un spectacol de rock şi dela vernisajul unei expoziţii de fotografii la o dezbatere privind dificultăţile traducerii din limba română în franceză.
Invitatul de onoare al acestei ediţii a fost cantautorul Ducu Bertzi, care s-a bucurat de un succes excepţional: mai bine de o sută de persoane, în plus de cele şase sute instalate în amfiteatrul din Ipoteşti, au fost obligate să urmărească spectacolul în picioare!
Ceea ce nu i-a împiedicat să reia în cor refrenele binecunoscute ale compzitorului-interpret şi să-l oblige să revină pe scenă de câteva ori la sfârşitul spectacolului. E drept că Ducu Bertzi este un vechi prieten al Asociaţiei, la ale cărei “Întâlniri” a participat de trei ori în Franţa.
Printre personalităţile care au colaborat în cadrul programului de la Ipoteşti remarcăm:
– în secţiunea literară pe Sanda Niţescu, reputată scriitoare şi cronicar în domeniul gastronomiei, Bujor Nedelcovici şi Beatrice Lungulescu, premiaţi pentru activităţile lor scriitoriceşti în Franţa. De asemeni Dan Lungu, Emanoil Marcu şi Mihai Dinu Gheorghiu, ale căror opere (romane, poezii, traduceri …) au văzut lumina tiparului atât în Franţa cât şi în România,
– în secţiunea muzică clasică: Oana Severin şi Adina Lupaşcu, soprană şi respectiv pianistă de succes în România şi Franţa. O menţiune specială pentru pianistul francez Xavier Seigle, profesor la Conservatorul din Sète, însoţit de elevul său Dorian Bertin, remarcat într-un recital de înaltă virtuozitate,
– în secţiunea artelor plastice: expoziţiile Claudiei Tache-V (acuarele) şi Adinei Popescu (patchwork),
– în secţiunea fotografie: Radu Benter cu un ciclu de imagini din Franţa şi Bernard Delort cu o expoziţie în alb-negru amintind peregrinările sale prin România tradiţională,
– în sectiunea “Rock la Ipoteşti” : grupurile “Highlight” (rock românesc actual) şi “Black Beauty” din Sète (rock energy, dar melodic).
Acest program extrem de consistent, desfăşurat în numai trei zile, între 7 şi 9 august, a permis crearea unor noi prietenii şi afinităţi între două regiuni far ale Europei extreme: Bucovina şi Languedoc.
Ele pregătesc noua înfăţişare a “Întâlnirilor Franco-Române în Mediterana”, care îşi propun, începând cu a 15-a ediţie, o extindere a caracterului lor european. Şi o nouă “Invitation au voyage”!
Adrian Irvin ROZEI, Ipoteşti, august 2009
Galerie foto
1. Dezbaterile aveau loc sub afisele “Intalnirilor” din 2009
2. Decorul scenei amintea programul “Intalnirilor” precedente
3. Ducu Bertzi, invitatul de onoare, a distribuit autografe admiratoarelor fascinate
4. F-R 4:Organizatorii nu pareau zdrobiti de memoria locului unde se desfasurau “Intalnirile”
5. Invitatii francezi au apreciat tot atat de bine ritmurile romanesti…
6. … cat si traditiile culinare locale!