Prima reuniune a românilor la Dubai

img_1117.jpgPe data de 7 martie a avut loc la Dubai prima manifestaţie care a reunit românii locuind în Emiratele Arabe Unite. Întâlnirea a avut loc la Rotana Jumeira Hotel, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din Dubai, aflat pe Al Dhyiafa Road, singura strada din oraş cu o ambianţă europeană, datorită restaurantelor, cafenelelor şi magazinelor de moda care se ţin lanţ. Organizatoarea întâlnirii, care s-a compus dintr’o masă cu specific asemănător gastronomiei româneşti, urmată de dans, a binevoit să ne răspundă la câteva întrebări « în focul acţiunii » :

Adrian Irvin Rozei : Mai întâi, cum vă numiţi, de când locuiţi la Dubai şi cu ce vă ocupaţi?

Karina Szenasi : Mă numesc Karina Szenasi, sunt de un an de zile la Dubai, lucrez ca « sales manager » într’un hotel din Dubai. Eu am trăit din 1990 în Germania şi am participat la o petrecere de genul acesta al nemţilor şi mi-am spus : « De ce să nu facem şi noi la fel ? »

Invitaţia a fost lansată pentru 250 persoane şi, se pare, că au venit 300, lucru la care nu mă aşteptam ! Este deci o reacţie foarte pozitivă.


A.I.R. : Unde aţi trăit în România ?

K.S. : În România am trăit în Buziaş şi în Timişoara; în ’90 am plecat în Germania şi de atunci am trăit la München. În Germania am avut multe tangenţe cu români bănăţeni, care au plecat şi ei după ’90.

A.I.R. : Cum aţi ales locul petrecerii şi cum aţi difuzat informaţia privind acest eveniment ?

K.S. : Locul l-am ales pentru că aici s-a desfăşurat petrecerea nemţilor, ştiam că restaurantul este foarte bun şi majoritatea mâncărilor asemănătoare cu cele din ţară. Am distribuit invitaţiile prin e-mail, pe internet şi restul s-a făcut din gură în gură. Lista iniţială de adrese era de 250 persoane, dar cred că au venit peste 300. La urmă voi încerca să ştiu de unde vin şi cum au ajuns…

img_1114.jpg
Consulul Romaniei, organizatoarea manifestatiei si autorul in seara evenimentului

A.I.R. : Ar fi o primă listă a românilor din Dubai…

K.S. : După cât am înţeles, s-au făcut deja reuniuni ale românilor cu 20 sau 30 persoane, dar ceva de talia asta nu a existat nici în Dubai, nici în Abu Dhabi. De aceea, probabil, că a venit şi ambasdorul dela Abu Dhabi, Dl. Iepure, şi consulul român din Dubai, Dl. Şerban Tănase.

A.I.R. : Am auzit de existenţa unui restaurant numit « Dracula » la Dubai…

K.S. : După câte ştiu eu, a fost odată, însă a dispărut, nu din cauza românilor. S-ar putea să se refacă un restaurant balcanic…

A.I.R. : Când credeţi că veţi mai organiza o manifestaţie de acest fel ?

K.S. : Deocamdată să vedem primele ecouri după această întâlnire.

A.I.R. : Vă urez succes şi, după comentariile auzite în sală, participanţii ar dori să se repete cât mai des.

Adrian Irvin Rozei, Dubai, martie 2007

PS: Nimeni nu ştie cu exactitudine câţi români locuiesc în Emirate. Probabil că sunt vreo 5000 sau 6000, însă numai vreo 1500 s-au înscris la Consulat. În afara faptului că românii se feresc în mod tradiţional de contactele cu autorităţile, nici formularele cam prea detailate trimise dela Bucureşti nu–i incită să se înregistreze. O simplă privire printre zecile de cărţi de vizită lăsate la intrarea salonului de recepţie, indică poziţii importante ale românilor în domeniul hotelier, al electronicii şi informaticii, al construcţiei navale şi al aeronauticii.

Din păcate, legislaţia Emiratelor nu autorizează crearea de asociaţii cu bază naţională, deci orişice iniţiativă de acest gen nu poate avea decât un aspect informal.

Leave a Reply