Oare și acolo sunt români ?

 File de jurnal

Paris, 2/12/2016

 

Ambasada României la Paris

Ora 18h30

Sarbatoarea Nationala a fost un adevarat succes!

Listingul invitatilor ă fost redus, deci nu mai erau 4000 persoane care se calcau pe picioare. Alta data nu te puteai apropia de bufet, vedeai sarmale care zburau peste capetele celor invitati. Nivelul celor prezenti, tinuta lor (cravate, papion, cateva costume populare…) a fost clar ameliorata.

Dupa scurta alocutiune a ambasadorului, corul bisericii a interpretat imnul national si Marseileza.

Prietena mea spaniola a fost impresionata de Sala bizantina. Am reusit sa-i arat Salonul de muzica si scara sculptata care duce la apartamentul ambasadorului. A remarcat usile de lemn sculptate provenind de la palatele distruse in anii 1860.

Am simtit că era la inăltime, chiar si pt. un spaniol de cultură, cu experiența palatelor iberice. I-a placut pasajul cu Traian din imnul national. Traian era nascut in Peninsula iberica !

Am fost placut impresionat de ambasador, cu care am schimbat cateva cuvinte. Mi-a spus ca ieri au avut un dejun cu Corpul diplomatic si ca doua ceremonii in aceeasi zi e prea mult. Mi s-a parut simplu si abordabil. Foarte emotionat de prima lui festivitate de acest gen.

O experiența pozitiva!

oare-_-ambasada-001_resize

 

Academia Diplomatică Internatională

Ora 20h30

Am reușit să particip la două « acțiuni » în aceeași seară. Un tur de forță la Paris, având în vedere distanțele și circulația mașinilor vineri seară.

Festivitatea de încheiere a sărbătorilor Bicentenarului « Ecole  des Mines de Saint-Etienne » a avut loc  în sediul Academiei Diplomatice din Paris, chiar lângă Champs-Elysées, iluminate de sărbătoare.

Au participat aproape 200 elevi și foști elevi, cadre didactice, invitați… Din promoția mea erau prezenți 6 colegi. Când i-am spus unuia dintre ei că sunt încântat de decizia de a organiza manifestația în acest loc de prestigiu, pentru că el a fost creat de Nicolae Titulescu, eminentă personalitate politică europeană dintre cele două  Războaie, el mi-a răspuns : « Tu vezi români peste tot ! ».

Atunci l-am dus la intrarea Academiei și i-am arătat placa în onoarea ministrului român. Și l-am citat, spunând : « Continuez ! ». 

oare-sunt-mines-sainte-001_resize

La ieșirea din Academie, am remarcat  Coloanele Morris care anunță în tot Parisul premiera, pe 7 decembrie, a filmului « Baccalauréat » de Cristi Puiu.

 

« Le Monde »

Ora 22h 30 

Ziarul « Le Monde » de azi, datat 3/12/2016, anunță, în pagina 23, decesul lui Lionel Stoléru. In anii ’60, colegii mei de la Școala de Mine, care studiau în paralel științele economice, nu jurau decât pe cărțile celui care urma să devină Secretar de Stat în guverne  de dreapta și de stânga, precum și un pasionat șef de orchestră.

In pagina 29, o cronică literară pe două  coloane, analizează volumul recent publicat al lui Marin Karmitz, alt personaj excepțional, tot atât de greu de clasat, și tot originar din România.

oare-_-monde-001_resize

 

Boulogne, 3/12/2016

Salonul cărții

M-am dus la Salonul cărții din Boulogne, jurând că nu  voi cumpăra…nimic !

Mai am încă o grămadă de carți necitite, aduse din România în iunie și în septembrie.

Erau acolo personalități  reputate, care-și prezentau ultimele volume publicate (Jean Louis Debré, Gérard Jugnot, Sophie Darel…). 

Nu m-am ținut de cuvânt ! Cum puteam rezista tentației de a lua cartea unui  autor numit « Dor », care vorbește despre lumea cinematografică din Roma ? Și care, după numai câteva cuvinte pe care le-am schimbat împreună, mi-a afirmat că cele mai frumoase orașe din lume sunt (în ordine) : « Paris, New York, Roma » !  Adică exact ce cred și eu. 

oare-sunt-_-salon-92-001_resize

Gata ! Alerg să-mi fac bagajul. Plec mâine…în România.

Oare și acolo sunt români ?

 Adrian Irvin ROZEI

 Boulogne, decembrie 2016 

– 

Service après vente

Amicul meu Pișta, pe care l-am întrebat cum s-au derulat manifestațiile de 1 decembrie la New York, mi-a răspuns :

Draga Adrian,

La New York a avut loc o multitudine de evenimente pe care era imposibil sa le parcurg in intregime, intrucat unele aveau loc concomitent cu celelalte.

De exemplu cele de la Washington DC, nu aveam cum sa ajung la ele si sa le parcurg, chiar daca intentionam.

Pe 29 noiembrie a avut loc partiul de la Consulatul General al Romaniei, care desi a fost organizat foarte bine, a avut o audienta ceva mai redusa ca in anii precedenti. In schimb partiul de la ICR, de pe 1 decembrie a avut o audienta mult mai bogata ca deobicei. Explicatia poate veni din cauza zilelor saptamanii (Joi, fata de marti).

Concomitent, pe 1 decembrie avea loc la ONU festivitatea, la care a participat in mod neasteptat si Secretarul General Ban Ki-Moon.

Tot concomitent, incepand de pe 1 noiembrie, avea loc Festivalul anual al Filmului Romanesc, condus ca deobicei de Corina Suteu, pana acum 3 ani director al ICR si de cateva luni Ministrul Culturii, de la a carei deschidere am lipsit, intrucat nu puteam fi in doua locuri diferite in acelasi timp.

Ieri seara, vineri 2 decembrie a a vut loc un concert de camera de doua ore, la celebrul Carnegie Hall, cu doi virtuosi romani exceptionali, violonistii Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru (ambii de 44 de ani), acompaniati de pianistul de mare reputatie, Horia Mihai, S-a cantat: Moszkowski, de Sarasate, Sostakovici, Smetana, Raff, Hubai, Wieniawski, Beriot, Piazzola, Dinicu.(Stradivarius vs. Guarnieri, nota mea)

Astazi ma duc intai la un parti privat la pranz, urmand ca dupa amiaza sa ma duc la Festivalul de Cinema.

 Anul viitor se va astepta sa aiba loc o increngatura poate si mai solida cu ocazia sarbatoririi centenarului zilei nationale (1 dec. 1918, ziua formarii natiunii moderne romane).

Cele bune.

Leave a Reply