Magnolia for ever !

Boulogne, 14/03/2024

 

Hey ! Magnolia… Claude François

La începutul anilor ’60, pe când eram elev la Liceul « Mihail Sadoveanu », am fost desemnat pentru o misiune specială !

Cum treceam zilnic pe la intersecția dintre Bd. Dacia și str. Polonă, acolo unde se afla un superb magnolia, am fost misionat să urmăresc, la începutul primăverii, zi de zi, evoluția florilor din pom și, când ajungeau la deplină maturitate, s-o semnalez colegilor mei de clasă. Cea care mi-a propus această misiune era una dintre colegele noastre, numită A. B.*, care visa să devină « filosof », dar care a « funcționat » în viața activă ca scriitor și critic literar.

M-am ținut de cuvânt !

Când magnoliile erau în (plină) floare, am sosit cu un grup de vreo 10 sau 15 colegi la intersecția indicată, alături de ambasada Chinei (azi a Irakului) și cea a Egiptului. Pe atunci, al patrulea colț era ocupat de o infamă « coșmelie », azi demolată ! Însă, noi nu ne uitam decât… la florile de magnolia ! Nu-mi amintesc în ce lună era. Probabil martie… sau aprilie ?

Această « operație » s-a repetat… de câteva ori, între 1960 și 1964 !

*   *   *

Mi-am amintit această anecdotă, acum câteva zile, când am descoperit o hartă a Capitalei indicând localizările celor mai frumoase magnolii din București ! Spre marea mea bucurie, « magnolia mea » este indicată ! Deși, au trecut de atunci 60 ani !

M-am întrebat dacă o astfel de hartă există și la Paris ?

Desigur ! Ba chiar, site-ul « Sortir à Paris » listează vreo 10 localizări unde poți admira magnolii înflorite.

Așteptam cu nerăbdare ca vremea să se mai amelioreze, pentru a putea pleca în căutarea colțurilor de oraș menționate. Care, luând în considerație dimensiunile capitalei franceze, ar totaliza zile întregi de « voiaj » cu zeci de ore de transport !

În fine, ieri a ieșit un soare… splendid ! Doar că, eu aveam alte obligații… prevăzute de multă vreme !

Nu importă ! M-am liberat pentru a doua jumătate a zilei și… am plecat ! Însă, doar la Boulogne-Billancourt, unde locuiesc, pentru a evita orele de transport subteran… pe când soarele strălucește din plin !

Însă, n-am luat vreun plan al magnoliilor din cartier !

Am plecat… pe bâjbâite, din stradă în stradă !

Foarte repede, am descoperit câteva scuaruri, curți, trotuare… « decorate » cu magnolii în plină floare ! E drept că, uneori, le-am « confundat » cu « tulipiers ». Ce importanță are ! Asemănarea e frapantă !

Cum există 110 specii de « magnolia », ba chiar și un «  Laurier tulipier (Magnolia grandiflora) », …sper că voi fi iertat !

Însă, « el destino final » (cum spun sud-americanii !) al promenadei mele botanice era « Les jardins Albert-Kahn » !

Deși merg acolo, cel puțin, de 4 ori pe an (în fiecare anotimp !), nu-mi mai aminteam câte/dacă magnolia există în această grădină !

În acest moment, vizitatorii grădinii se pasionează pentru « cireșii în floare » ! E ultima manie « à la mode » ! Magnolia… nu interesează pe nimeni ! « Cada loco con su tema ! »

De altfel, la intrare, toți vizitatorii întrebau despre « cireși înfloriți » ! Doar eu… cu magnoliile !

Paznicii s-au privit câș și mi-au răspuns : « Nu știm ! » Deși petrec vreo 8 ore pe zi… la intrare !

Probabil că nici n-au pus piciorul ÎN grădină ! La ce bun ? « Nous, on travaille, Monsieur ! »

În toată grădina (grădinile) n-am dat decât peste… două magnolii !

Pline de flori ! Deși, am făcut turul clasic, prin cele 7 grădini repertoriate :

  1. la forêt bleue et le marais,
  2. la forêt dorée et la prairie,
  3. la forêt vosgienne,
  4. le jardin français et le verger-roseraie,
  5. le jardin anglais,
  6. le village japonais,
  7. le jardin japonais contemporain.

E drept că, multe dintre aceste grădini, nu se pretează la « magnolii ». În teorie ! Practica… e altfel ! Și tot altfel vedea lucrurile Albert Kahn… la vremea lui !

Am petrecut 3 ore în grădinile « Albert-Kahn » ! Desigur, oprindu-mă câte 30 min., de două ori, pentru a admira natura în acest sezon… de tranziție.

Cu nenumărate flori, dar și cu boboci sau frunzulițe… care de abia răsar !

Desigur că una dintre opriri avea și un alt scop : trebuia să mă « alimentez », pentru a evita riscul de a « cădea grămadă » !

Totul era prevăzut… « de longue date » ! Un sandwich « thon, œuf, crudité, sauce cocktail », două sticluțe de Ayran și tradiționalul « éclair au café »… ca dintotdeauna !

Pe când profitam, în același timp, de frumusețea grădinii « à la française » și de « masa de prinț », s-a apropiat de mine un gardian care mi-a indicat că « aici este interzis să mănânci, să fumezi, să vapotezi… » !

Această afirmație m-a uimit… de două ori !

Mai întâi, pentru că, timp de câțiva ani, în sera din grădina franceză, a existat un « salon de thé » atât de apreciat încât, mai ales în după-amiezile de vară, refuza clienți. De altfel, autoritățile orașului ne-au promis, în momentul prezentării proiectului de refacere a muzeului, nu numai redeschiderea salonului, ba chiar și o « cafeteria » în muzeu, cu vedere spre grădină !

Cine își mai amintește de astea ?

Cât despre « satisfacerea altor exigențe corporale », remarcasem, doar cu câteva minute mai devreme, două vizitatoare din Rusia, care se strângeau în brațe cu un trunchi de cedru, căzute în extaz ! Nimeni nu le-a interzis acest excès… în public !**

Noroc că ajunsesem la sfârșitul mesei mele de prânz. Altă dată, mă voi ascunde în toaletă… în același scop !

Mi-am continuat plimbarea botanică, admirând peluzele cu « primevères », pomii fructiferi, care scoteau primii boboci, atâția alți arbori acoperiți cu flori, în ciuda ploilor repetate din ultimele zile…

Un moment, mi-am spus că aș putea reveni aici, pentru a asista la « Ceremonia ceaiului japonez ».

Însă, când am descoperit că această manifestație va avea loc pe 17 martie, 21 aprilie, 19 martie, la ora 11h, și pe 23 aprilie, la ora 11h15,… am renunțat !

Pentru că-mi amintesc vremea, prin anii ’70 sau ’80, când eram doar 5 sau 6 persoane, timp de două luni, care asistau la această ceremonie.

Prefer să rămân cu această imagine !

Adrian Irvin ROZEI

Boulogne, martie 2024

*A. B. : inițialele numelui nu au fost schimbate « din motive de confidențialitate », după cum obișnuiesc să procedeze ziarele de azi! Sper că, printre colegii noștri, cei ce vor citi acest text, o vor recunoaște.


 

SERVICE APRES-VENTE

Boulogne, 04/04/2024

Au trecut două săptămâni de când am scris textul alăturat !

Întretimp, am fost plecat câteva zile în Languedoc. Îmi închipuiam că, la întoarcere, nu voi mai găsi la Boulogne niciun pom înflorit.

Eroare totală !

Chiar dacă acum florile de magnolia s-au scuturat, ele au fost înlocuite de cele, tot roz, ale cireșilor ! Spre marea mea uimire, chiar și între blocuri, prin curți, grădini sau scuaruri, întâlnești astfel de pomi plini de flori !

În plus, acum dai peste peluze acoperite de lalele, zambilici, margarete etc. pe care nu le-am remarcat niciodată.

Intrigat de aceste apariții neașteptate și foarte decorative, am întrebat diferiți locuitori ai caselor sau blocurilor vecine… de unde au apărut !

« Ah ! Nu există decât de anul trecut ! Locatarii blocului au decis să plătească un grădinar, care se ocupă de plantarea florilor… la momentul potrivit ! »

Am înțeles, deci, că aceste covoare florale se vor schimba, în mod periodic, în funcție de anotimp și de fantezia grădinarului !

E foarte bine așa !

Asta înseamnă că tot mai mulți locuitori ai cartierului meu sunt sensibili la aspectul orașului și sunt gata să facă un efort ca să-l înfrumusețeze !

Sper că aceste inițiative să se răspândească… mai mult și mai repede.

Și nu numai ca primăria să se ocupe (și !) de acest subiect !

– 

** Intretimp, am reîntâlnit rusoaicele din Jardin Albert Kahn. De data asta, cea care strângea cu mult foc în brațe arborele din grădină, recita cu tot atâta patimă niște poeme… din care n-am înțeles mare lucru !

Nici n-aveam vreo șansă ! Ea se adresa …  fluviului Sena de pe « Pont de Sèvres » !

Nu era vorba deci de vreo terapie modernă, gen « silvoterapie » !

« Silvoterapia este o metodă de terapie care constă în conectarea și dialogul cu copacii pentru a obține beneficii psihologice, spirituale și fizice. Ea ar stimula producerea de celule NK (natural killer), limfocite ale sistemului imunitar capabile să se adapteze la diverse situații și să lupte cu celulele infectate sau tumorale. Terapia cu copaci scade, de asemenea, tensiunea arterială și ritmul cardiac. » 

Nu ! Este, probabil, o « țăcăneală » nerepertoriată încă de medici !

Leave a Reply