Livre Paris 2016

Salonul de carte din Paris și-a schimbat numele anul acesta în « Livre Paris »!

Am participat, timp de două după-amieze, pe 19 și 20 martie, la câteva dintre manifestațiile salonului, mai ales legate de prezența României.

Lăsând de o parte conferința « Paul Goma –le temoignage d’un éxilé » (subiect repetitiv ce mi se pare oarecum depășit), am alergat să-l ascult, pentru prima dată, pe Norman Manea, într-un interviu declanșat de publicarea volumului « Les tiroirs de l’exil. Dialogue avec Leon Volovici». Am fost impresionat de prezența autorului, chiar dacă handicapat de mânuirea dificilă a limbii franceze.

Am fost însă oarecum uimit de cunoașterea oarecum superficială a istoriei României de către animatorul întâlnirii. M-a amuzat întrebarea privind legăturile lui Norman Manea cu Mihail Sebastian: autorul « Întoarcerii huliganului » avea nouă ani în ziua morții celui ce a scris « Cum am devenit huligan» !

Norman Manea sub focul întrebărilor

Norman Manea sub focul întrebărilor

Cu mult mai interesantă a fost prezentarea cărții « Jours de sang, d’amour et de lumière. Une infirmière française dans la Grande  Guerre» de Eric Pion-Noirie.

Plecând de la jurnalul regăsit al unei mătuși, infirmieră pe frontul român în timpul Primului Război mondial, autorul a creat o operă de semificțiune, care este și o mărturie a unui episod mai puțin cunoscut al acestei epoci : prezența infirmierelor franceze, în paralel cu cea a corpului expeditionar condus de Generalul Berthelot, în România Marii conflagrații. 

Prezentarea cărții a beneficiat de intervențiile unui animator de excepție: Matei Cazacu, impresionant tot atât prin erudiția sa, prin arta îmbinării informațiilor istorice cu anecdotele personale, precum și prin mânuirea cu o precizie chirurgicală a subtilităților limbii franceze. A participat la întâlnire și Adrian Cioroianu, ambasadorul României pe lângă UNESCO, împărtășindu-ne tot atât reacțiile lui de cititor al cărții prezentate, cât și legăturile ei cu amintirile sale de profesor de istorie.

Instantanee de la prezentare: Adrian Cioroianu, Matei Cazacu și Eric Pion-Noirie

Instantanee de la prezentare: Adrian Cioroianu, Matei Cazacu și Eric Pion-Noirie

Pentru mine, această prezentare a fost ocazia neașteptată de a face cunoștință cu Jean François Rémy, prieten de o viață cu autorul cărții și « Ancien élève » al Scolii de Mine din Paris. Am descoperit, discutând cu el îndelung, istoria carierelor noastre paralele la « internațional », precum și amintirile sale dintr-un voiaj turistic de drumeție montană în România. 

O altă surpriză a fost descoperirea unei cărți intitulate « Les femmes les plus scandaleuses de l’histoire » de D. – C. Luytens, la editura « La boîte ă Pandore ». Printre cele 26 personalități selecționate din istoria universală sau printre miturile umanității, patru au legături strânse cu « spațiul mioritic » : Elisabeth Báthory, Liane de Pougy, Natalie Clifford Barney și Alice Cocea.

Livres femmes 001_resize Este o proporție mai mult decât onorabilă, ținând cont de existența demografică a României ! 

Adrian Irvin ROZEI

Paris, martie 2016

Leave a Reply