La Paulhan (Languedoc) pe 11 Noiembrie

Pe data de 11 Noiembrie, când am asistat la ceremoniile legate de aniversarea victoriei din 1918, sfârşitul Primului Război Mondial, la Paulhan, niciunul dintre cei prezenţi nu-şi putea imagina că, după numai 24 ore, vom trăi un exemplu de atrocitate demn de această oribilă confruntare care a îndoliat milioane de familii din toată lumea, dar mai ales în Europa. La Paulhan, primarul oraşului a pronunţat fraza : « Notre monde va mal ! », care s-a dovedit premonitoare.

Şi totuşi, tristeţea enumerării victimelor din acest oraş, de către un copil, a fost compensată de ceremonia care a urmat, în cea de-a doua parte a dimineţii.

Atunci a fost inaugurată restaurarea statuii lui Milan Rastislav Stefanik, strălucit aviator din Primul Război Mondial, general în armata franceză, unul dintre fondatorii statului cehoslovac, luptător pe frontul din Serbia, creator al primului institut meteorologic din România, erou naţional slovac.

Poate că această ceremonie ar merita să fie repetată azi, după tristele evenimente petrecute la Paris pe 12 Noiembrie, pentru că ea este o strălucită afirmare a valorilor care ne leagă şi pe care merită să le apărăm în faţa barbariei : crezul în forţa libertăţii, în importanţa egalităţii şi a fraternităţii celor care au anumite valori în comun, de la un capăt al altul al Europei.

Au participat la Paulhan, în afară de autorităţi (ambasadorul Slovaciei şi ataşatul ei militar din Paris, primarul oraşului…), delegaţii sosite din Slovacia şi Serbia, precum şi numeroşi locuitori din regiune sau veterani francezi din ultimile războaie ale secolului XX.

Adrian Irvin ROZEI, Paulhan, 11 Noiembrie 2015

Leave a Reply