Roma, 07/06/2022
2 ani, 4 luni şi 7 zile!
Iată intervalul de timp de la ultima mea vizită la Roma!
Cum mi-aș fi putut imagina, la sfârșitul lui ianuarie 2020, că între aceste două vizite va trece o „oprire” atât de lungă?
În sfârșit, acum este momentul să reiau câteva bune obiceiuri de călătorie. Pentru prima încercare, doar în Europa. Vom vedea mai târziu!
Desigur, etapa „Roma” era un „must”.
După un vechi obicei, de îndată ce ajung la Roma, merg la „ Feltrinelli”!
Aici, pot consulta cele mai recente succese literare din Italia, pot citi ghiduri, pot cumpăra CD-uri cu muzică italiană… într-un cuvânt „mă cufund în atmosfera țării”.
De data aceasta, nu pot/trebuie să cumpăr NIMIC! Car deja, în valiză, 22 kg, pe când compania aeriană îmi permite doar… 20 kg! E „ vina cadourilor” (mai ales a cărților!) primite în etapele anterioare ale călătoriei mele.
Și totuși… nu pot rezista! Cumpăr o mică broșură intitulată:
„Da Coppedè alla Stazione Tiburtina”
Un „caiet de schițe” care va forma scheletul vizitelor mele de mâine. Desene și note superbe care vă permit să descoperiți (sau să vedeți din nou!) „architetture realizzate a Roma dall’900 ai giorni nostri”.
* * *
Autorul broşurii explică, chiar pe coperta 4, ideea ce la condus în momentul în care a imaginat acest traseu prin « Urbea eternă » :
« De multe ori suntem convinși că știm totul despre propriul nostru oraș, în acest caz chiar și o capitală: ROMA. Stratificat încă de la întemeiere, mereu în același loc și extins în timp ca o pată de ulei.
Cine nu a spus vreodată „Aici, cândva erau doar terenuri agricole…” Parcurgem aceste locuri în lung și în lat din plăcere, la muncă, pentru a căuta un cinema, un restaurant… De câte ori n-am trecut prin fața unui palat, a unei clădiri publice, a unui bloc de locuințe, a unei vile, a unui monument sau a unui pod fără să ne întrebăm (alergăm mereu…) cine a fost autorul acelui proiect… »
Aş putea spune acelaşi lucru la Bucureşi, la Paris sau la Capestang !
Numai că, la Roma, nu sunt « mânat de la spate » de vreo obligaţie profesională ! In acest oraş, de jumătate de secol, « …sono sempre in vacanza ! ».
Mai mult ! Cum am văzut şi revăzut de nenumărate ori principalele muzee, monumente, parcuri… ale capitalei italiene, pot ceda tentaţiei de a urma trasee uneori cunoscute, alteori « per scoprire » după gustul şi inspiraţia momentului.
Este exact ceea ce propune broşura de buzunar semnată de Paolo Bernacca şi Maurizio Moretti !
« Continuiamo le nostre passeggiate scoprendo le architetture realizzate a Roma dal ‘900 ai giorni nostri. »
Ne continuăm plimbările descoperind arhitectura realizată la Roma din anii 1900 până în zilele noastre.
* * *
Prima etapă din parcursul menţionat mai sus este « Cartierul Coppedè ».
Cunosc acest colţ din « Roma Liberty » de vreo 20 ani.
A spune că e vorba de un « cartier Liberty » este o afirmaţie puţin cam simplificatoare. De fapt, el este mai degrabă un amestec de Liberty, baroc, stil medieval, neogotic, Art Déco… totul influenţat de trăsături Kitsch căutate şi puse în valoare.
Cartierul Coppedè este un complex de clădiri în stil Art Nouveau situat în Roma, în cartierul Trieste, între piazza Buenos Aires și via Tagliamento.
Deși nu este chiar un cartier, el a fost numit astfel de arhitectul care l-a proiectat și care i-a lăsat numele, Gino Coppedè. Ansamblul este alcătuit din optsprezece palate și alte douăzeci și șapte de clădiri grupate în jurul pieţii centrale, numită « Piazza Mincio ».
În 1915, s-a născut ideea de a construi o nouă zonă rezidențială în Roma, lângă piazza Buenos Aires. Proiectul este încredințat lui Gino Coppedè.
Prima prezentare a proiectului va avea loc pe 19 octombrie 1916. În 1921 Palatul Ambasadorilor este finisat, dar « cartierul » a rămas neterminat de Coppedè în momentul decesului său, în anul 1927.
La 23 august 1917, Comisia consilierilor orășenești a înaintat o cerere către Coppedè pentru ca raionul să aibă un aspect „roman”. Așadar, Coppedè a folosit tema Romei antice, făcând cornișe și frize ca la Roma imperială și o intrare monumentală, amintind arcurile de triumf ale Forumului Roman.
Pentru realizarea imobilelor s-a folosit travertinul (tot ca referinţă la Roma imperială), în timp ce interioarele sunt realizate din faianță smălțuită pentru bucătării, podele din lemn pentru sufragerii și mozaicuri în stil pompeian pentru holuri sau băi.
Principalele edificii şi opere decorative din zonă sunt :
-Palazzo degli Ambasciatori,
-Palazzo del Ragno,
-Villino delle Fate,
-Fontana delle rane…
Printre elementele decorative ale ansamblului arhitectonic, pot fi regăsite referinţe directe sau indirecte care amintesc scene de film ( « Cabiria » din 1914), oraşe din Italia (Florenţa, Veneţia…), personaje legendare (Romulus şi Remus) sau istorice italiene (Petrarca, Dante), stilul arab sau Imperial, desene gen « sfumato » sau fresce multicolore etc, etc.
In inima pieţii centrale, « Fontana delle rane » (Fântâna broaştelor) este un ansamblu realizat în 1924 de Coppedè într-un stil baroc marcat de nenumărate detalii tradiţionale utilizate pentru reproducerea extrem de fidelă a celor 12 broaşte sculptate în piatră.
Sutele de elemente decorative ale ansamblului denumit « Quartiere Coppedè », chiar dacă el a fost completat după decesul autorului său, cer să petreci ore în şir pentru a descoperi noi şi noi surprize artistice şi referinţe culturale ce se ascund în spatele detaliilor arhitecturale.
* * *
Piazza Fiume a fost construită în 1921, în momentul demolării Porţii Salaria și este un loc neobişnuit, deoarece ea prezintă, de fapt, forma unei intersecții dintre Corso d’Italia cu axa Salaria – via Piave. Ea a fost amenajată « călare » peste Zidurile Aureliane.
În jurul pieței se află clădiri cu aspect și istorie din epoci diferite, accentuând imaginea neuniformă a unui pătrat/nepătrat. Clădirea cu cea mai puternică personalitate, poate și datorită amplasării, este cu siguranță cea numită „La Rinascente”, între via Salaria și corso d’Italia.
În 2021, magazinul « Rinascente » Piazza Fiume a împlinit 60 de ani. Sărbătorile au fost ocazia perfectă pentru a anunţa proiectul de remodelare a întregului magazin, construit în anii 1960-1961, de către arhitecţii Franco Albini şi Franca Helg.
Prezenţa sa este cu atât mai uimitoare cu cât el se învecinează cu edificii reprezentative pentru epoci şi stiluri total diferite.
Chiar alături de marele magazin, poate fi admirată o vilă în stil pur « Liberty », cu un gard din fier forjat, balcoane şi frize tipice perioadei « 1900 ».
In spatele zidurilor Aureliane, spaţiul pieţii este ocupat de opriri de autobuze urbane și de o staţie de taxiuri. Insă, chiar în vecinătatea sa, poţi admira un edificiu medieval lângă care, în spatele unui gard de fier forjat decorat cu o monogramă din acelaşi metal, se ascund un monument funerar antic şi o poartă de palat renascentist !
La numai câţiva metri, pe Via Campana, poţi întâlni « Edificio Polifunzionale », construit între 1963 şi 1964.
Descris ca fiind « un enorm cub de sticlă din care răsar câteva etaje de ciment ce amintesc casa sub cascadă construită de Lloyd Wright », se pare că acest edificiu « este cel mai fotografiat printre cele construite în ultima jumătate de secol. »
El este rezultatul unei decizii de a implanta « o lucrare cu o personalitate puternică în fața zidurilor antice Aureliane, aproape de intrarea în centrul istoric ». Insă, înălţimea cubului de sticlă a fost aleasă în aşa fel încât să poată reflecta zidul lui Aurelian !
Va urma…
Adrian Irvin ROZEI
La Bastide Vieille, ianuarie 2023