În general, cifra 13 nu anunţă nimic bun! Poate că nu întâmplător în edificiile din Statele Unite se trece direct de la etajul 12,… la etajul 14!
Însă, cum spun francezii: Une fois n’est pas coutume. Probabil că de aceea organizatorii „Întâlnirilor Franco-Române la Mediterana”, ajunse la a treisprezecea ediţie, au ales să facă din manifestarea care a avut loc între 16 şi 23 octombrie la Sète, Le Caylar şi Frontignan o „anticameră” a ediţiei următoare. Şi în acelaşi timp să pregătească o nouă formulă după mai bine de un deceniu de existenţă a manifestării.
Intenţia organizatorilor era anunţată chiar de titlul ales pentru întâlnirile din acest an: „Invitation au voyage”. Pentru că a XIV-ea ediţie a Întâlnirilor la Mediterana nu va mai avea loc lângă „Mare Nostrum”, ci… în România. Pentru anul viitor, publicul fidel este invitat la o călătorie în nordul Moldovei, la Ipoteşti, lângă Botoşani, unde „Les Rencontres” se vor desfăşura în luna iulie.
Asociaţia „Dacia-Méditerranée”, care organizează aceste întâlniri în regiunea Sète de treisprezece ani, va propune amatorilor de aventură infrastructura necesară călătorilor tentaţi de această experienţă. Sunt bine veniţi nu numai cei care locuiesc în Languedoc, ci şi amatorii de cultură românească de pretutindeni. Ajunge să te înscrii pe site-ul asociaţiei, la: www.dacia-mediterranee.org pentru a fi informat în timp util de condiţiile voiajului.
Între timp, ediţia 2008 a profitat de ocazie pentru a prezenta spectatorilor din sudul Franţei, Bucovina, regiunea unde se vor desfăşura evenimentele propuse în 2009.
Ca de obicei, programul a fost foarte eclectic:
- o întâlnire cu Valentin Coşereanu, directorul Centrului „Mihai Eminescu” din Ipoteşti, autorul lucrării „Ipoteşti sau realitatea poesiei”,
- o prezentare a minorităţilor bucovinene (ruteni, lipoveni, huţuli, ciangăi etc.) de către Frédéric Beaumont, geograf, specialist al regiunii,
- o expoziţie de fotografii „Botoşani-oraşul vechi” de Gheorghe Stanciu,
- o întâlnire cu Alain Kerjan, scriitor-călător, autorul volumului „Voyage en Roumanie”.
În paralel, alte activităţi reflectând actualitatea culturală a României de azi au fost propuse publicului din Languedoc:
- proiecţia filmului „California Dreamin’” de C. Nemescu în prezenţa realizatorului Cătălin Cristoiu, asistentul regizorului,
- o animaţie literară susţinută de Dan Lungu, care a publicat deja două volume de versuri în Franţa, însoţit de Viorel Zagheru, autorul unei culegeri de poezii recent editată într-o versiune bilingvă,
- un concert de chitară clasică susţinut de Maxim Belciug,
- un festival de muzică klezmer interpretată de grupul Kava,
- o expoziţie de fotografii ilustrând scene din viaţa României contemporane realizate de Radu Benţe şi Miruna Puşcu.
Deschiderea „Întâlnirilor” a fost făcută de Lola Lafon, autoarea a două romane editate de casa „Flamarion” şi solistă a grupului „LEVA”, însoţită de autorul român Dan Lungu şi de Olivier Martinelli, scriitor din Sète.
Un program variat şi modern, care părea să lase gura apă celor trei ţărani români de pe afişul manifestaţiei care, sprijiniţi în uneltele lor de prăşit, sunt gata să întâmpine vizitatorii sosiţi în Moldova cu formula tradiţională: „Bine aţi venit!”
Sète, noiembrie 2008