Filipescu 30

Bucuresti, 28/05/2015

Draga amice,

Mi-ai recomandat sa vad casa din str. N. Filipescu 30.

M-am dus si iata impresiile mele.

Nu mi s-a parut chiar asa o drama ; poate pentru ca din cauza vitei care o inveleste, casa are o oarecare maretie si un incontestabil mister !

Poate ca si pentru ca astfel de « ruine in picioare » se numara cu zecile la Bucuresti. Tot atat de interesante, din punct de vedere arhitectural, al amplasarii sau al vecinatatii.

Am fost mai degraba impresionat in mod dezagreabil de :
-mastodontul gri/negru de peste drum, total disproportionat fatza de casele de pe aceasta strada,
-prezenta unei doamne tinere care hranea un roi de pisici, aciuite prin curte si, probabil, in interiorul casei.

O rapida cercetare pe net arata ca nici alti internauti, scandalizati de starea casei, nu-i cunosc istoria, motivele abandonarii, viitorul problematic:

La nici 50 de metri în spatele sediului fostei ambasade SUA de pe Batiştei, pe strada Nicolae Filipescu la nr. 30, vizavi de Facultatea de Farmacie, se află această clădire.

Mult timp, din cauza perdelei de iederă care o acoperă în sezonul cald, nu am remarcat starea ei reală de abandon în paragină.

Aşadar, tot în plin centrul oraşului, la doi paşi de staţia de metrou, plus pe o stradă ferită de circulaţie şi de zgomot, avem o altă “căzătură” imobiliara.

adrian: May 21st, 2015 at 19:49

Cine stie ce litigiu de retrocedare o apasa … Sau cine stie ce samsar a acaparat-o si acum cauta metodele cele mai potrivite pentru a o demola si a face un bloc maret.

Totusi, am remarcat ca toate vilele de pe aceasta strada sunt, relativ, bine intretinute, unele fiind chiar institutii importante (ambasada Monaco…). Daca vilele ca cea de la no. 30 inca mai pot fi salvate, magaoaiele moderne sunt acolo pentru eternitate!

Nu pentru ca as avea ceva contra imbinarii “clasic si modern”! Din contra! Ci pentru ca trebuie pastrata proportia intre diferitele edificii. Chiar daca la celalalt capat al strazii, in scuarul ce adaposteste bustul lui Dobrogeanu-Gherea, imobilele construite in anii ’30 sunt la fel de demasurate ca si cel recent construit!

Casa din str. Filipescu 30, vara

Casa din str. Filipescu 30, vara

Alte case de pe str. Filipescu, mult mai bine intretinute

Alte case de pe str. Filipescu, mult mai bine intretinute

One thought on “Filipescu 30

  1. Casele sint colosale asa cum sint. Am sa incerc data viitoare sa trec pe acolo. Mai sint multe strazi pe care as vrea sa le revad, dar cele citeva zile in care sint acolo se umplu intotdeauna cu alte indatoriri care nu ma lasa niciodata sa ma plimb pur si simplu incet incet pe acolo pe unde vreau sa ma plimb. In spatele ambasadei americane n-am fost niciodata. Drumurile tineretii ma duceau intotdeauna pe Dionisie Lupu, in fata ambasadei, unde trecind, trageam cu coada ochiului sa vad daca nu vad f’un aparat de fotografiat sau filmat, care sa-mi duca poza in America.
    In blocul din din scuarul cu statuia lui Dobr. Gerea, locuia un coleg, vis-a-vis de scuar locuia un prieten, in blocul gri-negru de pe colt. Habar n-aveti ce lifturi si coridoare se ascundeau aici. Si… jos era ( sau poate mai e ) ungaraj imens cu masini ale MAI-ului, babane si negre, unde cu pile la portar, am reusit sa-mi tin un timp motoreta mea Mobra.

Leave a Reply