E pur si muove !

File de jurnal

Boulogne, 27/02/2017

 

De un an urmăresc zi de zi construcția complexului numit “Seine musicale” de pe Ile Seguin. N-am niciun merit special! Locuiesc chiar peste drum de această realizare arhitecturală în curs de finisare.

La început, auditoriumul semăna cu o mandarină. Chiar și culoarea ei era oarecum roșcată.

Pe urmă, ea a devenit albă! Ca un fel de țelină.

De când au fost instalate geamurile exterioare, a căpătat culoarea albastru metalizat. O mandarină albastră! Asta chiar că-i original! 

De curând, a fost luminată din interior, noaptea. Ai zice că e o portocală de aur. Xrysomelo  sau Χρυσόμελο (mărul de aur), cum spun grecii! 

Insă, încet-încet, a apărut și o coaje, un fel de “zeste de citron”, sprijinită de mandarină. Ea trebuie, când totul va fi gata, să se învârte în jurul mandarinei albastre, să capteze lumina soarelui, să o transforme în electricitate, care va permite funcționarea acestui complex muzical. Ei bine, azi, pentru prima dată, “coaja” s-a învârtit în jurul mandarinei.

 

De fapt, când te apropii mai îndeaproape, constați că mandarina are o formă…”patatoidală”. Chiar că nu înțeleg cum va funcționa acest ansamblu. 

Nu mai am mult de așteptat!

Pe 22 aprilie, va avea loc concertul inaugural. “Concert-surpriză”, cu un program neanunțat. Doar atât: Mozart, Weber, Beethoven, Berlioz. După cum fiecare știe, acești compozitori n-au creat decât o singură lucrare în toată existența lor, deci nu avem nevoie de un program detailat! 

In continuare, nu sunt anunțate decât două spectacole pentru anul acesta: “West Side Story” în octobre/noiembrie și Michel Sardou, în decembrie.

In schimb, am aflat prin surpriză la TV, că Bob Dylan va cânta aici pe 21 aprilie. Deci într-o sală neinaugurată ! 

Sau poate de aia concertul inaugural a fost intitulat “concert surpriză”! 

In tot cazul, aștept cu nerăbdare să văd cum va fi sonoritatea sălilor.

Sper că nu vor suna ca un castravete!

 

                                                          Adrian Irvin ROZEI

                                                      Boulogne, februarie 2017

 

One thought on “E pur si muove !

Leave a Reply