Cu Ion Pribeagu la TES

 Bucureşti, 9/06/2018 

Inainte de a pleca din România, aveam acasă un volum de poezii de Ion Pribeagu, editat înainte de război.

Eram atât de fascinat de uşurinţa versificaţiei acestui poet/umorist încât am învăţat pe de rost nenumărate din textele lui.

De altfel, tatăl meu era şi el un mare admirator al celui « mic şi-al dracu’ », aşa că ne întreceam… cine ştie mai multe strofe!

La începutul anilor ’90, vorbeam cu o scriitoare cunoscută, din lumea literelor române, (Nu spun cine! Persoană însemnată! -cum zice Conu’ Iancu), întrebând-o cum se face că nu a apărut niciun volum cu scrierile lui Pribeagu.

Mi-a răspuns: « Ei! Este un poet minor! » 

De cum a apărut un volum, l-am luat şi, ajuns acasă, am comparat cu tatăl meu textele recent publicate cu ce ne mai aminteam noi. Pentru că, după plecarea în Israel, Pribeagu a « adaptat » multe din textele sale la « condiţiile locale »!

Când am descoperit că un spectacol pe versurile lui Pribeagu este prezentat la TES, la Bucuresti, am alergat să-l văd imediat.

N-am regretat! M-am ţinut de burtă de râs, ascultând-o pe Maia Morgenstern recitând pe scenă ceeace eu îmi recitam în minte… de 6 decenii!

Şi mi-am spus, încă odată, că versurile lui merită să fie auzite, tot atât cât şi textele lui Elie Wiesel sau Primo Levi, fără să te autotorturezi cu istorii de acum un secol.

Cum spune prezentarea teatrului:

« Această formidabilă maşină de creat umor, care a fost Ion Pribeagu, ne-a înveselit viaţa, fiind mereu proaspăt, aducând în lumea noastră cotidiană, standardizată, plină de plictis, banalitate, ipocrizie şi abuzuri de benzină, bucuriile zâmbetului. »

Mulţumesc actorilor TES pentru acest moment delicios, chiar dacă e vorba de opera… « unui poet minor » !

 Adrian Irvin ROZEI
Bucureşti, iunie 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published.