La Bastide Vieille, 20/07/2022
Ziarul on-line « Metropolis », datat 15/07/2022, publică un articol al cărui conţinut îmi face o imensă plăcere! Il reiau în integralitate, chiar dacă el poate apare ca având (prea) multe detalii:
„Încep călătoriile urban-poetice cu „Tramvaiul Bookurești”
ARCUB – Centrul Cultural al Bucureştiului continuă implementarea proiectelor câştigătoare ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat” cu inaugurarea unui nou eveniment pentru oraş, „Tramvaiul Bookureşti”.
Un articol de Liliana Matei | 15 iulie 2022
Iniţiat de Asociaţia „Arta nu muşcă”, „Tramvaiul Bookureşti” propune bucureştenilor cinci călătorii urban-poetice cu tramvaiul de epocă (pe linia 1) în fiecare zi de sâmbătă, în perioada 23 iulie – 20 august 2022.
„Tramvaiul Bookureşti” reimaginează traseul tramvaiului clasic într-o experienţă interdisciplinară, cu lecturi de poezie, momente de muzică și povești despre oraș ce transpun participanţii într-o călătorie prin care redescoperă oraşul dintr-o altă perspectivă.
Într-un regim special de weekend, tramvaiul de epocă din baza serviciului de transport public din Capitală este reactivat pe linia 1.
Timp de cinci săptămâni, tramvaiul circulă în fiecare zi de sâmbătă, în perioada 23 iulie – 20 august 2022. Participanţii beneficiază de o călătorie dus-întors, pe ruta Depoul Dudeşti – Bd. Banu Manta – Depoul Dudeşti, fără opriri în staţii. Timp de aproximativ două ore, în intervalul orar 19:00-21:00, călătoria include poveşti şi istorii de pe traseu susţinute de Anita Stere/Ioana Popa – ghizi istorici, lectură şi conversaţii cu poeţi despre poezie, despre relaţia lor cu Bucureşti moderate de Raisa Beicu, Anca Vancu sau Elena Vlădăreanu şi momente muzicale din zona jazz, clasică şi interbelică.
„Tramvaiul Bookureşti” este o continuare a proiectului „Tramvaiul Poeziei din 2019”, câştigător la Gala AFCN pentru inovare. A doua ediţie, prezentată într-un mod cu totul inedit, are scopul de a experimenta artistic mijloace de transport şi de a încuraja publicul larg să se reapropie afectiv de oraşul în care trăiesc, printr-o experienţă poetică urbană atipică.
Biletele pentru călătoria „Tramvaiul Bookureşti” sunt disponibile online pe arcub.ro, bilet.ro şi la casa de bilete ARCUB din strada Lipscani 84-90.
Preţ: 25 de lei (loc pe scaun), respectiv 15 lei (loc în picioare).
PROGRAM „TRAMVAIUL BOOKUREŞTI”:
23 iulie – 20 august 2022 | orele 19:00 – 21:00
Depoul Dudeşti – Bd. Banu Manta – Depoul Dudeşti
Sâmbătă, 23 iulie 2022
- 19:00 – 21:00
- Lectură şi discuţie cu poeta Simona Popescu
- Recital saxofon de Paolo Profeti
- Dialog moderat de Raisa Beicu
- Poveştile oraşului: traseul liniei 1 – ghid Ioana Popa
Sâmbătă, 30 iulie 2022
- 19:00 – 21:00
- Lectură şi discuţie cu poeta Nora Iuga
- Recital violoncel de Mihail Grigore
- Dialog moderat de Raisa Beicu
- Poveştile oraşului: traseul liniei 1 – ghid Ioana Popa
Sâmbătă, 6 august 2022
- 19:00 – 21:00
- Lectură şi discuţie cu poeta Anastasia Gavrilovici
- Recital de muzică interbelică de Corina Sârghi
- Dialog moderat de Elena Vlădăreanu
- Poveştile oraşului, traseul liniei 1 – ghid Anita Sterea
Sâmbătă, 13 august 2022
- 19:00 – 21:00
- Lectură şi discuţie cu poetul Dan Sociu
- Recital harpă de Alice Hristodor
- Dialog moderat de Anca Vancu
- Poveştile oraşului, traseul liniei 1 – ghid Anita Sterea
Sâmbătă, 20 august 2022
- 19:00 – 21:00
- Lectură şi discuţie cu poeta Cătălina Stanislav
- Recital vioară de Mircea Lazăr
- Dialog moderat de Anca Vancu
- Poveştile oraşului, traseul liniei 1 – ghid Anita Sterea
Aflat la prima ediție, Programul Bucureşti RE:imaginat – Burse de idei pentru proiecte culturale își propune dezvoltarea unui portofoliu de idei transformatoare pentru oraş şi comunitate.
Deschis exclusiv persoanelor fizice sau grupurilor de persoane active în viața creativă a Bucureștiului, programul a urmărit coagularea unor idei de proiecte care să crească accesul la spațiile publice și atractivitatea acestora pentru cetățenii orașului, care să-i aducă laolaltă și să contribuie la consolidarea identității comunitare și de cartier.
Ideile selectate în urma apelului acoperă toate cartierele bucureştene şi propun o serie de performance-uri şi intervenţii artistice în spaţiul public, proiecte de regenerare urbană, proiecte comunitare cu latură educaţională, socială şi de integrare, evenimente interdisciplinare şi de arte vizuale şi performative.
O parte din ideile finaliste vor fi implementate până la finalul anului 2022 de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.
Mai multe informații despre programul proiectului București RE:imaginat pot fi accesate pe www.arcub.ro, la secțiunea Finanțare.”
Aşteptam această iniţiativă… de 10 ani !
Am avut ocazia de a călători în astfel de tramvaie istorice în câteva oraşe din lume. Ele se înmulţesc, în ultimii ani, reprezentând o « atracţie turistică » pentru care se face o publicitate prin toate « mass media » disponibile.
Nu toate aceste călătorii « de memorie » dispun şi de o animaţie artistico-muzicală. Este cazul faimosului tramvai 18 din Lisabona, sau a celui din Rio de Janeiro, care traversează oraşul trecând pe viaductul din cartierul Lapa.
Alteori, tramvaiul este înlocuit de o mini-croazieră poetico-muzicală, în oraşe străbăute de canale sau aflate la malul mării. Este cazul la Amsterdam, la Stockholm, la Budapesta sau la Sète…
Insă, de fiecare dată, « vectorul » promenadei culturale este « de epocă », deseori fiind salvat de la dispariţie de către o asociaţie compusă din benevoli, care-şi consacră timpul liber pentru a salva, care un tren, care un tramvai, care un vapor (cu pânze sau cu aburi !) de acum… zeci şi zeci de ani !
Am avut ocazia, acum vreo 10 ani, să menţionez, într-un text publicat în 2014, o astfel de « călătorie urban-poetică » la Roma.
Textul respectiv poartă titlul :
« Basta un poco di musica… » şi poate fi citit la adresa :
https://adrian-rozei.net/basta-un-poco-di-musica/
Reiau, în continuare fragmentul în raport cu subiectul de azi :
In voiaj la Roma, am descoperit o nouă atracție, de curând inaugurată : un tur al orașului, într-un vagon de tramvai din anii ’20, aparținând regiei romane de transport ATAC, perfect restaurat și amenajat ca restaurant.
« RISTOTRAM »-ul funcționează în fiecare sâmbătă seara, circuitul durează trei ore și-ți permite să descoperi sau să revezi câteva dintre monumentele celebre ale « Cetății eterne », cum ar fi Coliseul, Arcul lui Constantin, Piramida lui Caius Cestius, Institutul Cultural Român « Vasile Pârvan », Muzeul de Artă Modernă din « Valle Giulia »… luminate și puse în valoare cu mult gust, mulțumită unor opriri de 10 sau 20 minute, judicios alese.
Și în același timp poți profita de un meniu copios care, fără a fi gastronomic, este o bună imagine a specialităților culinare romane, care nu se limitează la spagheti și ravioli, cum afirmă deseori turiștii din diferite colțuri ale lumii ! Acompaniate fiind de băuturi alcoolice « à volonté », începând cu « Pro secco », trecând prin vin alb și roșu, la alegere, și terminând cu celebra cafea italiană, însoțită de un « limoncello » sau un cognac local !
Ce poți cere mai mult ?
Ah, da ! Muzica !
Și asta era prevăzut ! O cântăreață italiană, acompaniată de cea mai sofisticată instalație electronică posibilă, cu o voce minunată și un inegalabil simț al ritmului, care cântă timp de trei ore fără întrerupere, de-a lungul « croazierei » prin oraș. Și repertoriul italian, clasic sau modern, este destul de bogat pentru a-ți permite să susții un recital…zile întregi !
Ei bine, spre marea mea surprindere, cântăreața ne-a gratificat mai bine de jumătate din timp cu muzică englezească, mai bine zis, americană ! Iar restul vremii, numai cu șlagăre italiene din ultimii ani. Desigur că publicul, exclusiv italian, cunoștea parte din cântecele interpretate, însă nu i-am simțit foarte entuziasmați !
Până când, la cererea unor « invitați » care sărbătoreau nu știu ce aniversare, solista a atacat două sau trei dintre succesele anilor ’60. Și atunci toată asistența s-a ridicat în picioare, a început să cânte și să danseze cu entuziasmul natural al italienilor, când se înflăcărează, de-mi era frică să nu văd tramvaiul sărind de pe șine !
Atunci m-am întrebat : oare e adevărat că acești muzicieni interpretează ce place publicului sau ce preferă ei ? Cu atât mai mult cu cât, de această dată, nici nu era vorba de un bacșiș mai gras, pentru că așa ceva nici nu era prevăzut !
Roma, 18 octombrie 2014
Din prezentarea publicată în ziarul « Metropolis », înţeleg că această eroare privind repertoriul muzicienilor/actorilor « călătoriei urban-poetice » din Bucureşti a fost evitată : « Recital de muzică interbelică ; Poveştile oraşului, traseul liniei 1… »
S-ar zice că organizatorii au citit textul meu din octombrie 2014 !
Dacă este cazul, aş fi FOARTE mulţumit : măcar la atâta să servească efortul meu !
Adrian Irvin ROZEI
La Bastide Vieille, iulie 2022