Back in Ipotești!

Acum doi ani, în iulie 2009, vorbeam de „Reîntoarcerea dacilor” cu ocazia celei de-a XIV-a ediţii a „Întâlnirilor Franco-Române în Mediterana”.

Era o primă ocazie de a desfăşura programul întâlnirilor, care aveau loc de aproape un deceniu şi jumătate în sudul Franţei în departamentul Hérault din Languedoc, la Ipoteşti, pe meleaguri moldoveneşti.

Şi iată că „Întâlnirile” revin, după o ediţie la Sète (departamentul Hérault) în 2010, tot la Ipoteşti!

A XVI-a editie, desfăşurată între 29 iulie şi 1 august, a îmbrăcat o formă oarecum diferită. Nu pentru că n-ar fi prezentat, ca şi în trecut, spectacole, expoziţii, dezbateri literare, proiecţii audio-vizuale sau concerte. Ar fi fost păcat dacă potenţialul cultural al Memorialului „Mihai Eminescu” din Ipoteşti nu ar fi fost exploatat cu această ocazie! Pentru că amenajările de care putem dispune în acest loc de memorie -săli de conferinţe, galerii de expoziţie, un amfiteatru în aer liber cu 900 locuri, o bibliotecă, ba chiar şi o duzină de cabane în stil montan, care pot găzdui artiştii şi organizatorii ce participă la manifestaţie- îi motivează tot atât pe vizitatori, cât şi pe localnici pentru a da o strălucire specială acţiunilor prezentate aici.

Ba, mai mult! Atmosfera locului, care se află printre „codrii de aramă” şi „lacuri de argint”, incită participanţii să zăbovească şi după sfârşitul programului, schimbând păreri şi impresii. Şi nu odată, să încheie seara lângă un foc de tabără, cu un pahar în mână sau cu nişte mici la grătar, în sunetul unei hore ce răsună sub bolta înstelată a miezului de vară. În aceste ocazii, amicii noştri veniţi din Franţa nu sunt ultimii care încing roata!

Însă, în acest an, „Întâlnirile” au luat o formă nouă, s-ar putea zice „descentralizată”! Pentru că participanţii au vizitat, tot atât de bine, oraşul Botoşani, comunele Vorona şi Păltiniş, precum şi oraşul Dorohoi.

Scopul acestor deplasări nu era numai cunoaşterea frumuseţilor naturale sau ale monumentelor din zonă. Desigur că am vizitat şi Casa Memorială „George Enescu” din Liveni sau Muzeul de istorie şi artă din Dorohoi.

Însă ideea de bază a acestor vizite era identificarea şi pregătirea unor trasee în vederea promovării unui turism de avangardă : „turismul verde”.

O primă etapă de identificare a obiectivelor şi de schimb de experienţă a avut loc în amfiteatrul Memorialului dela Ipoteşti. În jurul unei mese rotunde, intitulate „Turism verde – Oportunităţi şi perspective”, au luat loc primarii comunelor Mihai Eminescu, Vorona, Ungureni, Păltiniş, primarul oraşului Flămânzi, precum şi invitaţii sau organizatorii francezi. S-au dezbătut perspectivele promovării unui „turism verde” în judeţ şi s-au schimbat idei din experienţa vizitatorilor francezi, bazate pe obiectivele atinse în acest domeniu în departamentul Hérault.

În zilele următoare, s-a organizat vizita atelierelor unor producători mici şi mijlocii ale unor specialităţi regionale, fie gastronomice (brânză, votcă…), fie culturale (olărit, artizanat…).

În paralel, s-au desfăşurat spectacole din domeniile cele mai variate (folclor moldovenesc cu Ansamblul „Trei generaţii din Flămânzi” şi Ansamblul folcloric „Vorona” sau concertul grupului rock „Black Beauty” din Sète, „Balkanic Blues Society” cu Mike Godoroja & Blue Spirit şi grupul „Trei parale”, din România).

„Întâlnirile Franco-Române” nu puteau ignora „Anul Cioran” sărbătorit cu ocazia „Centenarului Cioran”.

Genoveva Preda a interpretat un spectacol în limba franceză, compus din aforisme şi extrase din opera filosofului dela Răşinari.

Acest ansamblu de activităţi cultural-turistice vor avea, după cum prevăd organizatorii „Întâlnirilor”, urmări marcante în lunile următoare : un program conceput în vederea promovării „turismului verde” în judeţ a fost schiţat în zilele ce au urmat.

Iar „dacii” din departamentul Hérault vor reveni la Ipoteşti, alternând „Întâlnirile” între Franţa şi România, în 2013!

Adrian Irvin Rozei, Ipoteşti, august 2011

Legende

1. Afișe
2. Hai la joc cu “Trei generații”!
3. Rock, horă și… Cioran la Ipotești!

Leave a Reply