Între 30 noiembrieşi 30 decembrie 2006, galeria „O Sol” din Rio de Janeiro prezenta expoziţia lui Ion Mureşanu intitulată „Artizanatul imaginarului”.
Galeria „O Sol”, aflată în cartierul Jardim Botanico din Rio de Janeiro, nu este o galerie de artă tradiţională ca oricare alta. De fapt, cu expoziţia lui Ion Mureşanu asociaţia „O Sol” inaugurează activitatea de promovare a operei unui artist plastic. Pentru că scopul iniţial al acestei ONG, creată în 1965, este de fapt de a-i ajuta pe cei care au aptitudini artistice în domeniul artizanatului, dar care nu au mijloacele elementare de subzistenţă, să se integreze economic în societatea braziliană. De unde sloganul asociaţiei: „Învăţati să vă utilizaţi mâinile, ca să nu trebuiască să le întindeţi”. Această formulă, ca şi activitatea pe care o generează, se adrezează tot atât de bine „clasei medii, pentru a evita ca ea să nu devină săracă, precum şi celor săraci, pentru a evita ca ei să nu devină mizerabili”.
Vectorul ales în acest scop de creatorii organizaţiei este artizanatul popular brazilian. Mulţumită cursurilor distribuite de asociaţie, toţi cei care au aptitudini artistice naturale îşi pot ameliora calitatea producţiei şi pot beneficia de o reţea de prezentare şi difuzare naţională a operelor lor. În cei mai bine de patruzeci de ani de existenţă, organizaţia a condus pe calea profesionalismului aproape 3000 artizani, care au produs cca. 700 000 obiecte ce pot fi întâlnite astăzi în toate colţurile ţării. Organizaţia „O Sol” dispune de o reţea de colectare şi prezentare a obiectelor de artizanat în 15 state ale Federaţiei braziliene.
Sediul central al organizaţiei, aflat la Rio de Janeiro, dispune de un local bine plasat, care funcţionează ca un târg permanent de artizanat, unde produsele artiştilor populari pot fi achiziţionate în orice moment de către turiştii brazilieni sau străini în căutare de piese autentice şi reprezentative pentru artizanatul naţional.
În acest local din „oraşul minunat”** a fost invitat Ion Mureşanu să-şi expună creaţiile de „artizanat al imaginarului”. De fapt, această faţetă artistică nu este decât unul dintre aspectele activităţii arhitectului de origine română.
Ion Mureşanu s-a născut în România şi, după ce a locuit şi studiat mulţi ani în Europa şi în Uruguay, a sosit în Brazilia în 1970, unde s-a stabilit la Rio de Janeiro.
Sejurul prelungit în acest oraş-far al tradiţiei artistice braziliene i-a permis să facă o sinteză între arta europeană şi cea sud-americană. Probabil că aceste influenţe variate l-au determinat să se exprime de o manieră interdisciplinară tot atât de bine sub forma realizărilor arhitecturale, ca şi a sculpturii monumentale, a mobilierului cotidian sau a obiectelor de uz casnic, ludic sau decorativ. Ion Mureşanu a participat, de-a lungul anilor, la nenumărate expoziţii colective sau individuale din Londra, Paris, Roma, Lausanne, New-York, precum şi în majoritatea capitalelor sud-americane. Mai bine de trei sute de sculpturi create de Ion Mureşanu se găsesc integrate în structura urbană a oraşelor Montevideo, Punta del Este, Medellin, Rio de Janeiro, Brazilia, Recife, Sao Paulo; parte dintre ele au fost distinse cu premii naţionale sau internaţionale.
În expoziţia de la galeria „O Sol”, Ion Mureşanu a decis să expună obiecte realizate din lemn, cu forme născute din imaginaţia artistului, dar care au, toate, o funcţie practică: mese, scaune, veselă de prezentare, obiecte ludice sau decorative. Aspectul lor exterior, decorat cu forme geometrice stranii, incită spectatorul a descoperi o floră sau faună curioasă, lăsând câmp liber imaginaţiei şi fanteziei fiecăruia dintre noi.
Desigur că amatorul român va găsi în opera lui Ion Mureşanu referinţe sau reminescenţe ale artei populare maramureşene sau muntene. O fi oare o simplă coincidenţă sau reflectarea concretă al subconştientului artistic ancestral al autorului?
Adrian Irvin Rozei, Rio de Janeiro, decembrie 2006
—
Note:
* Învăţati să vă utilizaţi mâinile, ca să nu trebuiască să le întindeţi
** „Cidade maravilhosa” – porecla dată oraşului Rio de Janeiro