Adrian Rozei

Născut la București în 1947, Adrian Irvin Rozei a studiat mai întâi la Institutul Politehnic București și, după stabilirea în Franța în 1967, la „Ecole Nationale Superieure des Mines de Saint-Etienne”, obținând titlul de „Ingenieur Civil des Mines”. A lucrat în diferite societăți din Franța și Germania între care, în ultimii treizeci de ani, în grupurile petroliere ELF și Total, unde s-a ocupat de export în domeniul produselor chimice în Europa, America și Orientul Mijlociu. A dirijat, timp de 14 ani, exportul unor produse utilizate în industria minieră. A câștigat „Premiul Fundației ELF” pentru restaurarea unui monument istoric din departamentul Hérault (Franța).

Începînd din anul 2000 a colaborat cu reportaje, interviuri și cronici culturale la diferite periodice românești din Danemarca, Elveția, Canada, Australia, Noua Zeelandă, SUA și România. Participă în mod regulat la organizarea „întâlnirilor Franco-Române în Mediterana”, care au loc în fiecare an în sudul Franței sau în România. A fost numit „Ambasador de onoare” al orașului Capestang (departamentul Hérault) ca recunoaștere a activitîții relaționale dezvoltate între regiunea Languedoc și comunitățile române din lume. Colaborează la emisiunile postului Radio România Internațional cu reportaje și interviuri în limbile română și franceză. Face parte din „Societatea Arheologică, Științifică și Literară” din Beziers, una din cele mai vechi societăți savante din Franța. Vorbește opt limbi.

Hobbies: călătoriile, fotografia, actualitatea culturală, gastronomia.

Autorul caută de mai multe decenii prezențele românești, artistice, științifice și literare, mai puțin cunoscute sau uitate, în toate colțurile lumii. A publicat în anul 2011 un volum bilingv intitulat „Secante românești/Secantes roumaines” reunind articole editate în aproape zece țări, în limbile română sau franceză, care pun în lumină legăturile franco-române și, în special, cu Languedocul, regiunea de adopție a scriitorului.


Adrian Irvin ROZEI

Né à Bucarest en 1947, a fait ses etudes d’abord à l’Institut Polytechnique “Bucarest” et, une fois établi en France en 1967, à “l’Ecole Nationale Superieure des Mines de Saint-Etienne”, où il a obtenu le titre de “Ingenieur Civil des Mines”. Il a travaillé dans différentes sociétés en France et en Allemagne, parmi lesquelles, durant les trente dernières années, dans les groupes pétroliers ELF et TOTAL où il a été chargé de l’exportation dans le domaine des produits chimiques en Europe, Amérique et Moyen-Orient. Il a dirigé pendant 14 ans l’exportation de produits utilisés dans l’industrie minière. A gagné le „Prix de la Fondation ELF” pour la restauration d’un monument historique dans le département de l’Hérault.

Depuis l’année 2000, il a participé avec des reportages, interviews et chroniques culturelles dans différents périodiques roumains du Danemark, Suisse, Canada, Australie, Etats-Unis, Nouvelle-Zélande et Roumanie. Il assure la rubrique culturelle bimensuelle d’un media publié sur Internet. Il participe régulièrement à l’organisation des “Rencontres Franco-Roumaines en Méditerranée”, qui se déroulent annuellement au sud de la France ou en Roumanie. Il a été nommé “Ambassadeur d’honneur“ de la ville de Capestang (département de l’Hérault) en signe de reconnaissance de l’activité relationnelle développée entre la région Languedoc et les communautés roumaines dans le monde. A gagné le « Prix de la Fondation ELF » pour la restauration d’un monument historique dans le département de l’Hérault. Il collabore régulièrement aux émissions du poste de radio “Radio Roumanie Internationale” avec des reportages en langues roumaine et francaise. Il fait partie de la “Société Archéologique, Scientifique et Littéraire” de Béziers, une des plus anciennes sociétés savantes de France. Il parle huit langues.

Hobbies: voyages, photo, actualité culturelle, gastronomie.

L’auteur traque depuis plusieurs décennies les présences roumaines, artistiques, scientifiques et littéraires, peu connues ou oubliées, au quatre coins du monde. A publié en 2011 un volume bilingue rassemblanté des articles édités dans une dizaine de pays, en roumain ou en francais, qui mettent en valeur les liens de la Roumanie avec la France et en particulier avec le Languedoc, terre d’adoption de l’écrivain.

7 thoughts on “Adrian Rozei

  1. Am citit cu interes prezentarea de mai sus si ma simt onorata ca am cunoscut un adevarat roman cu care ne mandrim. Astfel de oameni sunt adevarati ambasadori ai tarii peste hotare. Multumesc ca existati.

  2. Ce placere am avut sa te cunosc ,,,pe 7 Sept 2015 ,,,eram un mini fan al unor lecturi ale tale,,,,de aici din Balcik unde de 5 nopti stau la prieteni ,ma gandesc ca sigur daca tu ai fi trait acea perioada a anilor 34 /35/36/37/38 /39 -final 40 aici cu Medi Wechsler Dinu uni surealisti si poeti si pictori de o talie mai modesta ,,,tare te ai fi potrivut cu Mihai Sebastian si cu altii ce au calcat aceste meleaguri si pe tine te ar fi umplut de creatie .

    Sa fi sanatos ,,,eu msi stau o noapte aici in acest cuibusir de liniste si povesti revin la Bucuresti si plec spre Italia ,,,,ca sa revin pe 26 Sept iar la Dusseldorf unde sant copii mei ,,,scurt ca iar sa o iau la drum,,, spre Italia,,,,si sa parcurg segmentul de viata cel am disponibil,,,,,apoi mI vedem ,,,,sa avem putere!

    Radu Breyer + 49 172 26 11 800 / mereu de gasit pe email meu

    ,,, [email protected]

    Cele bune si un An nou bun ,,,,radu

  3. Buna ziua,

    Caut niste date despre remorcherul Lavoisier, respectiv remorcherul Descartes. Ambele au fost contruite in 1895 si erau in proprietatea SFND. Puteti sa ma ajutati cu un indiciu, in ce directie as putea porni cu cautarile?

    Multumesc anticipat,

    Imola Tofan-Koos

Leave a Reply