Corespondență din Paris
Cei care au consultat site-ul meu www.adrian-rozei.net, sper că au remarcat un text intitulat « Ma première nuit à Paris… toujours ! ».
In articol, vorbeam despre sosirea mea la Paris, în 1967, și despre primul contact cu Franța, în cartierul Montmartre.
Revista « Planet Paris Montmartre » mi-a făcut onoarea de a publica acest text în numărul 4 al trimestrialului parizian.
https://adrian-rozei.net/ma-premiere-nuit-a-paris-toujours
Lansarea revistei a avut loc în luna octombrie 2021, la reputatul cabaret « montmartrois », de lângă Place du Tertre, care poartă numele “Chez ma cousine”. A fost o ocazie excepțională de a face cunoștință cu nenumărate personalități și locuitori din acest cartier istoric, despre care fondatorul și directorul publicației, Midani M’barki, spune că « c’est un grain de beauté sur le visage de Paris ».
Aici i-am întâlnit pe câțiva dintre « artiștii-membri permanenți » ai grupului cultural din Montmartre :
– Elena Voleva Ravol-Bon, decan de vârstă al serii, care tocmai împlinise « 100 primăveri ». Elena este un binecunoscut persanaj al cartierului care, prin acțiunile ei, dă o rezonanță universală activităților artistice pariziene.
Discutând doar câteva minute cu ea, am descoperit o legătură neașteptată cu « spațiul mioritic » : Elena este originară din Pleven (pentru noi, Plevna) în Bulgaria. Mai mult ! Bunicul eroinei noastre era primarul orașului în timpul Războiului de la 1877 și, după spusele Elenei, « el l-a scurtat de un cap pe Osman Pașa », generalul-șef al armatei sultanului !
-Anne-Sophie, mezina artiștilor prezenți, care ne-a încântat cu melodiile tradiționale fredonate de un secol pe Butte Montmartre. Pentru Ann-So, acest loc nu este numai scena pe care ea își prezintă calitățile vocale. Este și peisajul prin care conduce grupuri de turiști, interesați de tradițiile și istoria locului, atât de bogată și de variată !
Cum spune Hugues Aufray, într-un inteviu acordat revistei « Planet Paris Montmartre »: « Pentru mine, Montmartre este Van Gogh, rue Lepic, și Patachou, unde am cântat multă vreme… Am descoperit Montmartre pentru că sora mea, Pascale Audret, era prezentatoare la (cabaretul) « Les 3 Baudets ».
-În hall-ul cabaretului se afla și prietena mea, Linda Bastide, care a lansat noua ei carte « 75 ans de silence ». O istorie zguduitoare, ce urmărește destinul familiei soțului ei, din 1905 până în 1983, traversând Polonia, Palestina și Paris. Trecând prin episodul, greu de imaginat, al « Lagărului de concentrare » din nordul Parisului, în anii ’40, rezervat celor cu… naționalitatea engleză sau americană !
Aceste peripeții groaznice sau amuzante, pot fi descoperite acum de publicul de limbă română, pentru că volumul cu titlul « 75 ani de tăcere » a ieșit de curând de sub presă.
Tot cu această ocazie, am avut onoarea de a face cunoștință cu Rodica Iliescu, redactor șef al revistei din Montmartre, “artist plastic profesionist, de origine română ”.
Rodica Iliescu, născută la Râmnicu Vâlcea, după ce a studiat la “Academia de Arte frumoase” din Paris, s-a stabilit în Montmartre, unde a devenit, nu numai un membru eminent al boemei locale, dar și o pictoriță reputată în elita artiștilor plastici parizieni.
Un moment privilegiat a fost întâlnirea Rodicăi, cunoscută și ca « Rody », cu fostul suveran al României. Ea a realizat primul tablou reprezentându-l pe Regele Mihai, alături de Regina Ana, la zeci de ani după cel executat în România, pe când Majestatea Sa avea doar 16 ani.
* * *
Lansarea celui de-al 5lea număr al revistei « Planet Paris Montmarte » a avut loc pe data de 31 ianuarie 2022.
De această dată, întâlnirea s-a desfășurat în prestigiosul restaurant « La Mère Catherine », chiar în Place du Tertre, și a luat forma unei invitații pentru a sărbători sosirea Regilor magi. Acest eveniment este ocazia unei sărbători, tipic franceze, numită «la galette des rois ». Atunci este oferită fiecărui participant, câte o felie dintr-o plăcintă cu migdale care ascunde o mică figurină de ceramică, reprezentând un personaj biblic, folcloric sau din lumea animală. Cel care găsește figurina este sărbătorit, primind coroana de rege sau regină a întâlnirii.
Degustarea « galettei » este însoțită de băutura tradițională fabricată din mere, ușor alcoolizată, « cidru sec sau dulce ».
Am avut plăcerea de a revedea câteva dintre noile mele cunoștințe, întâlnite în seara lansării precedente.
Printre ele, Elena Voleva și Anne-Sophie, precum și plasticianul Christos Karamisaris, grec de origine, care, în câteva minute, realiza în acuarelă portretul celor prezenți. Christos este “montmartrois” din anul 2000, locuind la Cité des Artistes de Montmartre.
De această dată, am reușit să discut câteva minute cu Rodica Iliescu.
Am profitat de ocazie pentru a-i prezenta revista « 3R ». Când i-am vorbit despre « « familia Cazaban », a reacționat imediat spunându-mi “Jules Cazaban”.
M-a rugat să-i las exemplarul revistei pe care i l-am arătat. Din păcate, nu aveam cu mine decât un singur număr, cel din decembrie 2021. Insă, în curând, îi voi lăsa la redacție numărul precedent, în care se vorbește îndelung de Soroana Coroamă.
Două stele din lumea artelor vizuale care s-ar putea să se fi întâlnit!
Aștept lansarea următorului număr din « Planet Paris Montmartre », prevăzută în al doilea trimestru 2022, pentru a descoperi comentariile Rodicăi Iliescu despre revista noastră.
Adrian Irvin Rozei
Paris, februarie 2022