12 iulie 2019

File de jurnal
Domaine de Creiscels, 13/07/2019

 

Data de 12 iulie are, pentru noi, o semnificaţie specială :

pe 12 iulie 1986 ne-am căsătorit şi 12 iulie este ziua Sf. Olivier, al cărui nume îl poartă mezinul nostru ! 

In plus, anul acesta se mai adăuga şi decizia de a inaugura MPE, terminată de numai o săptămână. Ce e « MPE » ? Simplu : « la maison en pain d’épice » sau « căsuţa de turtă dulce », noua noastră « casă la ţară » ! 

Era deci normal să sărbătorim aceste evenimente… cum se cuvine ! 

Am început cu un « cocktail dinatoire & vin » la Château de Jonquière, nu departe de Clermont-l’Hérault.

Cunoaştem acest superb castel de ani de zile. El beneficiază de un trecut briliant, încă din secolul XII, dar, mai ales, de o arhitectură distinsă, aş zice « feminină », cu o curte de onoare elegantă, cu o scară în formă de potcoavă datată din secolul XVII, ca şi întregul castel.

Suntem deseori invitaţi la seratele muzicale, gastronomice, teatrale… organizate la castel, însă reşedinţa noastră principală în Languedoc aflându-se la vreo 70 Km de Jonquière… e cam peste mână !

De acum încolo, putând petrece noaptea la MPE, devine mult mai simplu.

Chiar dacă MPE n-are decât 17m2! 

După prima etapă, vizita parcului şi cocktailul din curtea castelului, am asistat la un spectacol, în curtea de onoare, cu o piesă umoristică, ce se petrecea în vremea regelui François I, urmată de deserturile acompaniate de vinurile locului. Pentru că, proprietarul castelului produce vinurile denumite « Les Terrasses du Larzac » de câteva decenii. 

Pe proprietarul castelului îl cunoaştem de multă vreme. Ştiam, astfel, că el este şi un pasionat amator al lumii aviaţiei. Insă, nu-mi închipuiam că voi regăsi, în biroul său, reproducerea unui afiş din anii ’20, reprezentând linia aeriană « CFRNA » ! Este vorba de binecunoscutul afiş al « Companiei Franco-Române de Navigaţie Aeriană », una dintre societăţile de aviaţie care au format, în anii ’30, compania « AIR FRANCE », anunţând zborurile între Praga, Strasbourg, Paris şi Varşovia! 

                                       *   *   * 

A urmat momentul-cheie al serii : sosirea, la miezul nopţii, la MPE !

Soarta ne-a ajutat şi de această dată !

O lună (aproape !) plină poleia peisajul de coline cu pini şi platani uriaşi, care înconjoară noua noastră reşedinţă. Era un decor feeric !

Cum, în timpul zilei, înregistrasem o temperatură de 34°C şi meteorologiştii anunţaseră pentru noapte 22°C, am decis să-mi scot patul pe terasa din faţa casei şi să dorm… « à la belle étoile » ! 

Mărturisesc că nici nu ştiam că suntem chiar sub « Carul mare » şi că, întins pe pat, aveam deasupra capului… Steaua polară ! 

Numai că, la ora 3 dimineaţă, m-a pocnit un frig ce m-a obligat să mă refugiez în « căsuţa de turtă dulce » !

In schimb, când lumina dimineţii m-a trezit, am descoperit prin fereastra de mai bine de 2 m2, un peisaj de vis : o vedere « sous bois » cu nuanţe de culoare amintind tablourile lui David Hamilton !

Cred că nu era numai irizarea datorită luminii soarelui, ci şi influenţa geamului…încă nu prea bine spălat ! 

E drept că « umblătoarea » nefiind încă instalată, a trebui să facem ca…poetul ! După cum spunea un critic literar din copilăria mea, « el nu-şi găsea uşurarea decât în sânul naturii”!

Noroc că, dispunând la MPE de vreo 80 ha, puteam alege între miile de arbori ce ne înconjurau. Nu-i aşa că-i poetic ? 

Am scos iar patul pe terasă.

Treceau păsări cu zecile, piuind şi hârjonindu-se, vioaie. Aşteptând să se încălzească şi să  iasă greierii (de fapt, « cigales » !) cu muzica lor asurzitoare, am scos walkman-ul meu şi am ascultat « Le grandi canzoni X l’estate », muzica italiană a anilor ’60.

Atunci am remarcat că eram supravegheat îndeaproape! De cine? Adevăratul proprietar al locului: pisica alba a vecinului!

Ea e născută şi a trăit aici toată viaţa, deci era cam mirată de apariţia unui necunoscut, care doarme…în faţa casei ! 

In tot cazul, avem intenţia să revenim la MPE. Cu atât mai mult cu cât programul muzical anunţat la Lac du Salagou, care se află doar la o aruncătură de băţ de noi, mi se pare foarte interesant. 

Poate că o vom convinge şi pe pisică… să vină cu noi!

 

                                         Adrian Irvin ROZEI

                                 Domaine de Creiscels, iulie 2019

Leave a Reply